Co jadano w dawnej kuchni polskiej?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Porównaj dawną kuchnię szlachecką i chłopską.

Kuchnia szlachecka

Na szlacheckich bogatych stołach dominowały:
– Potrawy mięsne: kurczęta, gęsi, pieczenie wołowe, cielęce, wieprzowe i baranie oraz dziczyzna
– Stosowano przyprawy: pieprz, sól, rodzynki, imbir, cynamon
– Mięso spożywano z sosami, ogórkami, rzepą, morelami, bułkami i grochem
– Zupy jadano w niedużych ilościach, były gęste
– Na stołach królowały różnego rodzaju kasze, kluski, łazanki, racuchy, placki, pierogi
– Do posiłku piwo oraz wino

Kuchnia chłopska

Kuchnia chłopska wyglądała dużo skromniej.
– Kasza, potrawy mączne, mleko
– Runo leśne
– Mięsa prawie wcale
– Dary rzek i jezior: ryby, raki
– Zupy: zalewajka, barszcze, polewki, breje, żur
– Zacierki, kluski i różnego rodzaju pierogi
– Podpłomyki, placuszki
– Potrawy z kapusty, bobu, rzepy
– Do potraw dodawano: dzikie zioła, miętę, czosnek, kminek, czarnuszkę, chrzan

Współczesna polska kuchnia czerpie inspiracje z kuchni chłopskiej i szlacheckiej.