in ,

Co jadano w dawnej kuchni polskiej?

Co jadano w dawnej kuchni polskiej?

Porównaj dawną kuchnię szlachecką i chłopską.

Kuchnia szlachecka

Na szlacheckich bogatych stołach dominowały:
– Potrawy mięsne: kurczęta, gęsi, pieczenie wołowe, cielęce, wieprzowe i baranie oraz dziczyzna
– Stosowano przyprawy: pieprz, sól, rodzynki, imbir, cynamon
– Mięso spożywano z sosami, ogórkami, rzepą, morelami, bułkami i grochem
– Zupy jadano w niedużych ilościach, były gęste
– Na stołach królowały różnego rodzaju kasze, kluski, łazanki, racuchy, placki, pierogi
– Do posiłku piwo oraz wino

Co jadano w dawnej kuchni polskiej2

Kuchnia chłopska

Kuchnia chłopska wyglądała dużo skromniej.
– Kasza, potrawy mączne, mleko
– Runo leśne
– Mięsa prawie wcale
– Dary rzek i jezior: ryby, raki
– Zupy: zalewajka, barszcze, polewki, breje, żur
– Zacierki, kluski i różnego rodzaju pierogi
– Podpłomyki, placuszki
– Potrawy z kapusty, bobu, rzepy
– Do potraw dodawano: dzikie zioła, miętę, czosnek, kminek, czarnuszkę, chrzan

Co jadano w dawnej kuchni polskiej3

Współczesna polska kuchnia czerpie inspiracje z kuchni chłopskiej i szlacheckiej.

Czy tradycyjna kuchnia polska może być zdrowa

Czy tradycyjna kuchnia polska może być zdrowa?

Etykiety na produktach żywieniowych

Etykiety na produktach żywieniowych