
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Porównaj dawną kuchnię szlachecką i chłopską.
Na szlacheckich bogatych stołach dominowały:
– Potrawy mięsne: kurczęta, gęsi, pieczenie wołowe, cielęce, wieprzowe i baranie oraz dziczyzna
– Stosowano przyprawy: pieprz, sól, rodzynki, imbir, cynamon
– Mięso spożywano z sosami, ogórkami, rzepą, morelami, bułkami i grochem
– Zupy jadano w niedużych ilościach, były gęste
– Na stołach królowały różnego rodzaju kasze, kluski, łazanki, racuchy, placki, pierogi
– Do posiłku piwo oraz wino
Kuchnia chłopska wyglądała dużo skromniej.
– Kasza, potrawy mączne, mleko
– Runo leśne
– Mięsa prawie wcale
– Dary rzek i jezior: ryby, raki
– Zupy: zalewajka, barszcze, polewki, breje, żur
– Zacierki, kluski i różnego rodzaju pierogi
– Podpłomyki, placuszki
– Potrawy z kapusty, bobu, rzepy
– Do potraw dodawano: dzikie zioła, miętę, czosnek, kminek, czarnuszkę, chrzan
Współczesna polska kuchnia czerpie inspiracje z kuchni chłopskiej i szlacheckiej.