Czy tradycyjna kuchnia polska może być zdrowa?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Panuje powszechne przekonanie, ze kuchnia polska od wieków jest smaczna ale niezbyt zdrowa. Sięgamy więc po przepisy z innych krajów szukając tam inspiracji. Wystarczy nieco zmienić tradycyjne polskie dania, by stały się zdrowe.

Propozycje kulinarne

Spróbuj zmienić tradycyjny polski posiłek: ziemniaki, kotlet schabowy + surówka w zdrowe danie.

– Ugotuj ziemniaki w tzw. mundurkach
– Zamiast polewać je ciężkim sosem lub skwarkami, posyp jedynie natką pietruszki lub wyciśnij krople cytryny
– Kotlet schabowy nie obtaczaj panierką, posyp aromatycznymi przyprawami i usmaż np. na oliwie z oliwek
– Podawaj warzywa na parze lub zasmażaną marchewkę z groszkiem

Efekty

Wystarczą drobne zmiany a posiłek stanie się pożywny i zdrowy.

– Ziemniaki gotowane w łupinach zawierają więcej  węglowodanów, witaminę C, B1, B3 i B6
– Zioła i przyprawy wzbogacą walory smakowe mięsa
– Marchewka uwalnia więcej witaminy A
– Warzyw na parze rekomendować nie trzeba

Spróbuj! Smacznego!