
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Panuje powszechne przekonanie, ze kuchnia polska od wieków jest smaczna ale niezbyt zdrowa. Sięgamy więc po przepisy z innych krajów szukając tam inspiracji. Wystarczy nieco zmienić tradycyjne polskie dania, by stały się zdrowe.
Spróbuj zmienić tradycyjny polski posiłek: ziemniaki, kotlet schabowy + surówka w zdrowe danie.
– Ugotuj ziemniaki w tzw. mundurkach
– Zamiast polewać je ciężkim sosem lub skwarkami, posyp jedynie natką pietruszki lub wyciśnij krople cytryny
– Kotlet schabowy nie obtaczaj panierką, posyp aromatycznymi przyprawami i usmaż np. na oliwie z oliwek
– Podawaj warzywa na parze lub zasmażaną marchewkę z groszkiem
Wystarczą drobne zmiany a posiłek stanie się pożywny i zdrowy.
– Ziemniaki gotowane w łupinach zawierają więcej węglowodanów, witaminę C, B1, B3 i B6
– Zioła i przyprawy wzbogacą walory smakowe mięsa
– Marchewka uwalnia więcej witaminy A
– Warzyw na parze rekomendować nie trzeba
Spróbuj! Smacznego!