in

Dieta ketogeniczna – czym jest i czy warto po nią sięgać?

Dieta ketogeniczna - czym jest i czy warto po nią sięgać?

Dieta ketogeniczna to przede wszystkim spożywanie większej ilości tłuszczów wysoko nasyconych, a zmniejszenie dostarczania organizmowi węglowodanów. Jakie efekty uzyskasz dzięki stosowaniu diety ketogenicznej? I jak prawidłowo trzeba ją przeprowadzić, aby nie było komplikacji? Dowiesz się wszystkiego czytając ten artykuł.

Każdy człowiek na co dzień spożywa około:

  • 50% węglowodanów
  • 35% tłuszczów
  • 15% białka

Dieta ketogeniczna zmienia te proporcje i przewagą w naszych posiłkach będzie tłuszcz. Celem takiej metody jest wprowadzenie ketozy, czyli efektywnego spalania tłuszczu znajdującego się w organizmie. Pod czas tej diety we krwi jest więcej ciał ketonowych niż glukozy, a więc organizm odczuwa mniejszy głód. Dlaczego węglowodany zostają zredukowane? Bo to właśnie one przyczyniają się do wahania insuliny, która działa na napady wilczego głodu.

Dieta ketogeniczna – jakich efektów możesz się spodziewać?

Dieta ketogeniczna od samego początku była stosowana u dzieci chorych na lekką padaczkę i rzadkie schorzenia metaboliczne. Obecnie stosuję się ją w odchudzaniu, a wielu sportowców z niej korzysta. Dzięki takiemu odżywianiu możemy spodziewać się zdrowej redukcji masy ciała, która może wynosić nawet 1kg na tydzień.

Diety ketogenicznej nie powinny stosować osoby, które mają problem z nerkami, wątrobą i trzustką.

Co możesz jeść będąc na diecie ketogenicznej?

Przede wszystkim w tej diecie trzeba ograniczyć spożycie węglowodanów do 50 gramów codziennego spożycia. Najlepiej przyjmować je w warzywach, które dostarczą nam również minerałów i witamin.

Pamiętaj dzienny limit spożywania węglowodanów może zostać wyczerpany nawet przez spożycie dwóch kromek razowego chleba.

Produkty w diecie ketogenicznej powinny być zróżnicowane, a więc spożywanie tylko tłuszczów zwierzęcych to bardzo zły pomysł. Powinniśmy skupić się na zdrowych tłuszczach, które znajdziemy w rybach, orzechach, pestkach, nasionach, awokado, oliwie z oliwek i oleju lnianym.

Przykładowy jadłospis

  • śniadanie – jajecznica i tost pełnoziarnisty
  • przekąska – serek wiejski z nasionami chia i papryką
  • obiad – łosoś najlepiej grillowany z pieprzem i czosnkiem, sałata z sosem z łyżki oliwy,soku cytryny i trochę pieprzu, quinoa
  • podwieczorek – dwie mandarynki
  • kolacja – polędwica wieprzowa razem z warzywami na patelnie ( tutaj dowolność może być na przykład cebula, brokuły i papryka oraz kukurydza)
Żywność ekologiczna - czy na pewno wiesz co jesz?

Żywność ekologiczna – czy na pewno wiesz co jesz?

Nowy produkt Bakomy z certyfikatem ekologiczności

Nowy produkt Bakomy z certyfikatem ekologiczności