
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Dieta ketogeniczna to przede wszystkim spożywanie większej ilości tłuszczów wysoko nasyconych, a zmniejszenie dostarczania organizmowi węglowodanów. Jakie efekty uzyskasz dzięki stosowaniu diety ketogenicznej? I jak prawidłowo trzeba ją przeprowadzić, aby nie było komplikacji? Dowiesz się wszystkiego czytając ten artykuł.
Każdy człowiek na co dzień spożywa około:
Dieta ketogeniczna zmienia te proporcje i przewagą w naszych posiłkach będzie tłuszcz. Celem takiej metody jest wprowadzenie ketozy, czyli efektywnego spalania tłuszczu znajdującego się w organizmie. Pod czas tej diety we krwi jest więcej ciał ketonowych niż glukozy, a więc organizm odczuwa mniejszy głód. Dlaczego węglowodany zostają zredukowane? Bo to właśnie one przyczyniają się do wahania insuliny, która działa na napady wilczego głodu.
Dieta ketogeniczna od samego początku była stosowana u dzieci chorych na lekką padaczkę i rzadkie schorzenia metaboliczne. Obecnie stosuję się ją w odchudzaniu, a wielu sportowców z niej korzysta. Dzięki takiemu odżywianiu możemy spodziewać się zdrowej redukcji masy ciała, która może wynosić nawet 1kg na tydzień.
Diety ketogenicznej nie powinny stosować osoby, które mają problem z nerkami, wątrobą i trzustką.
Przede wszystkim w tej diecie trzeba ograniczyć spożycie węglowodanów do 50 gramów codziennego spożycia. Najlepiej przyjmować je w warzywach, które dostarczą nam również minerałów i witamin.
Pamiętaj dzienny limit spożywania węglowodanów może zostać wyczerpany nawet przez spożycie dwóch kromek razowego chleba.
Produkty w diecie ketogenicznej powinny być zróżnicowane, a więc spożywanie tylko tłuszczów zwierzęcych to bardzo zły pomysł. Powinniśmy skupić się na zdrowych tłuszczach, które znajdziemy w rybach, orzechach, pestkach, nasionach, awokado, oliwie z oliwek i oleju lnianym.