
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Z roku na rok wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny. Każdy z nas wie, że polega on na wykluczeniu ze swojego jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak czy dieta wegetariańska jest w pełni zdrowa? Czy niesie za sobą jakieś zagrożenia wynikające z restrykcyjnego jej stosowania? I czy jest to odpowiedni sposób na odchudzenia?
W skrócie dieta wegetariańska polega na wykluczeniu ze swojego menu mięsa i produktów mięsnych. Podstawową ideą wegetarian nie jest wprowadzenie restrykcji żywieniowych, ale przede wszystkim ich dieta związana jest z religią, etyką, zdrowiem oraz popularną w XXI wieku ekologią. Istnieją również odmiany wegetarian, które mają jadłospisy bardziej lub mniej uściślone.
Dieta wegeteriańska jest dobra dla każdego niezależnie od wieku: od dzieci, przez kobiety w ciąży, po osoby starsze. Wymagane jest tylko odpowiednie zbilansowanie składników w menu. Najważniejsza jest wystarczająca ilość wartości energetycznej oraz zawartość białka, żelaza, wapnia, cynku, selenu, jodu, witamin B12 i D. Jeśli któregoś ze składników brakuje w organizmie, konieczne jest stosowanie dodatkowych suplementów. Istotne jest sprawdzanie źródła pochodzenia jedzonych składników.
Bardzo często dieta wegetariańska staje się dietą odchudzającą, jednak nie jest to dobre rozwiązanie. Wegetarianizm jest modelem życia a nie sposobem na zrzucenie wagi. Bazuje on na owocach i warzywach oraz wykluczeniu mięsa, jednak należy przy nim pamiętać, że brakującą wartość energetyczną należy zredukować odpowiednimi składnikami odżywczymi. Stosowanie diety wegetariańskiej na pewno przyczynia się do spadku wagi i utrzymania odpowiedniego wskaźnika BMI.
Dieta wegetariańska ma wiele zalet: ogranicza ryzyko wystąpienia licznych chorób, dostarcza dużej ilości witaminy C, błonnika pokarmowego i potasu. Ogranicza też podaż cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Wegetarianie rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę. Przede wszystkim eliminuje choroby serca, zaparcia, udary mózgu, miażdżyce tętnic oraz otyłość. Najważniejsze jest zbilansowanie diety, ponieważ nierozważne jej stosowanie może doprowadzić do: niedożywienia, biegunek i chorób spowodowanych niedoborami pokarmowymi.