in

Dlaczego warto uprawiać dereń?

Dlaczego warto uprawiać dereń?

Dereń i jego cenne właściwości znane były już w starożytności. Zainteresowanie zapomnianą uprawą wzrosło wraz z modą na zdrową żywność. W Polsce na plantacjach dominują odmiany ukraińskie derenia jadalnego.

Dlaczego warto uprawiać dereń?

Wymogi do uprawy derenia

Dereń jadalny jest rośliną, która pochodzi z Kaukazu:

 lubi miejsca słoneczne lub półzacienione
 toleruje lekko kwaśne, wilgotne i przepuszczalne gleby
 źle rozwija się w pobliżu wód stojących
 dobrze znosi towarzystwo innych drzew
 świetnie znosi upał i mrozy
 wymaga nawadniania
 rośnie bardzo wolno

Dlaczego warto uprawiać dereń?

Znaczenie derenia

Dereń jadalny znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej:

 jest cenionym środkiem leczącym anemię
 łagodzi dolegliwości żołądkowe
 zawiera pierwiastki mineralne żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne oraz witaminę C
 sprawdza się przy biegunkach i kolkach żołądkowych
 reguluje przemianę materii, polecany osobom z nadwagą i otyłością
 podnosi odporność organizmu

Popyt na owoce derenia jadalnego jest bardzo duży, plantatorzy uzyskują pokaźne zyski.

Dlaczego eko-żywność cieszy się coraz większą popularnością?

Dlaczego eko-żywność cieszy się coraz większą popularnością?

Coś na chleb

Coś na chleb