Dlaczego warto uprawiać dereń?

Niniejszy artykuł pod tytułem Dlaczego warto uprawiać dereń? nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dlaczego warto uprawiać dereń? należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Dereń i jego cenne właściwości znane były już w starożytności. Zainteresowanie zapomnianą uprawą wzrosło wraz z modą na zdrową żywność. W Polsce na plantacjach dominują odmiany ukraińskie derenia jadalnego.

Wymogi do uprawy derenia

Dereń jadalny jest rośliną, która pochodzi z Kaukazu:

  • lubi miejsca słoneczne lub półzacienione
  • toleruje lekko kwaśne, wilgotne i przepuszczalne gleby
  • źle rozwija się w pobliżu wód stojących
  • dobrze znosi towarzystwo innych drzew
  • świetnie znosi upał i mrozy
  • wymaga nawadniania
  • rośnie bardzo wolno

Znaczenie derenia

Dereń jadalny znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej:

  • jest cenionym środkiem leczącym anemię
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe
  • zawiera pierwiastki mineralne żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne oraz witaminę C
  • sprawdza się przy biegunkach i kolkach żołądkowych
  • reguluje przemianę materii, polecany osobom z nadwagą i otyłością
  • podnosi odporność organizmu

Popyt na owoce derenia jadalnego jest bardzo duży, plantatorzy uzyskują pokaźne zyski. Należy mieć świadomość, że z derenia można przyrządzić pyszne i zdrowe smakołyki