Dereń i jego cenne właściwości znane były już w starożytności. Zainteresowanie zapomnianą uprawą wzrosło wraz z modą na zdrową żywność. W Polsce na plantacjach dominują odmiany ukraińskie derenia jadalnego.
Wymogi do uprawy derenia
Dereń jadalny jest rośliną, która pochodzi z Kaukazu:
- lubi miejsca słoneczne lub półzacienione
- toleruje lekko kwaśne, wilgotne i przepuszczalne gleby
- źle rozwija się w pobliżu wód stojących
- dobrze znosi towarzystwo innych drzew
- świetnie znosi upał i mrozy
- wymaga nawadniania
- rośnie bardzo wolno
Znaczenie derenia
Dereń jadalny znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej:
- jest cenionym środkiem leczącym anemię
- łagodzi dolegliwości żołądkowe
- zawiera pierwiastki mineralne żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, beta-karoten, flawonoidy, kwasy organiczne oraz witaminę C
- sprawdza się przy biegunkach i kolkach żołądkowych
- reguluje przemianę materii, polecany osobom z nadwagą i otyłością
- podnosi odporność organizmu
Popyt na owoce derenia jadalnego jest bardzo duży, plantatorzy uzyskują pokaźne zyski. Należy mieć świadomość, że z derenia można przyrządzić pyszne i zdrowe smakołyki