Żurawina jest bardzo ceniona ze względu na swoje walory prozdrowotne. Uprawa tej rośliny w Polsce jest mało popularna, choć w ostatnich pięciu latach widać większe zainteresowanie plantacjami żurawiny. Dlaczego tak mało osób podejmuje się uprawy żurawiny?
Warunki uprawy żurawiny
Żurawina wieloowocowa potrzebuje specyficznych warunków uprawy:
- wymaga gleb torfowych lub lekkich mineralnych
- niezbędny jest wysoki poziom wód gruntowych, źle znosi brak wody
- potrzebuje miejsca nasłonecznionego
- woda powinna zawierać małą ilość jonów wapnia i magnezu
- najbardziej wydajna jest żurawina wielkoowocowa
Zalety żurawiny
Żurawina znalazła zastosowanie:
- w leczeniu pęcherza moczowego i nerek
- jest źródłem witaminy C, żelaza i błonnika
- uznana za naturalny antybiotyk i probiotyk
- działa bakteriobójczo
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia
- nie powinny jej zażywać osoby mające nieleczone kamienie nerkowe, cierpiące na osteoporozę oraz zażywające leki przeciwzakrzepowe
Zysk z plantacji żurawiny jest pewny i duży. Każda gospodyni wykorzysta żurawinę w kuchni do przyrządzania potraw i przetworów.