Dlaczego warto uprawiać żurawinę?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Żurawina jest bardzo ceniona ze względu na swoje walory prozdrowotne. Uprawa tej rośliny w Polsce jest mało popularna, choć w ostatnich pięciu latach widać większe zainteresowanie plantacjami żurawiny. Dlaczego tak mało osób podejmuje się uprawy żurawiny?

Warunki uprawy żurawiny

Żurawina wieloowocowa potrzebuje specyficznych warunków uprawy:

  • wymaga gleb torfowych lub lekkich mineralnych
  • niezbędny jest wysoki poziom wód gruntowych, źle znosi brak wody
  • potrzebuje miejsca nasłonecznionego
  • woda powinna zawierać małą ilość jonów wapnia i magnezu
  • najbardziej wydajna jest żurawina wielkoowocowa

Zalety żurawiny

Żurawina znalazła zastosowanie:

  • w leczeniu pęcherza moczowego i nerek
  • jest źródłem witaminy C, żelaza i błonnika
  • uznana za naturalny antybiotyk i probiotyk
  • działa bakteriobójczo
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia
  • nie powinny jej zażywać osoby mające nieleczone kamienie nerkowe, cierpiące na osteoporozę oraz zażywające leki przeciwzakrzepowe

Zysk z plantacji żurawiny jest pewny i duży. Każda gospodyni wykorzysta żurawinę w kuchni do przyrządzania potraw i przetworów.