Etykiety na produktach żywieniowych

Etykiety na produktach żywnościowych mają na celu przekazanie istotnych informacji klientowi, które pomogą mu dokonać świadomego wyboru towaru. Przed podjęciem decyzji o zakupie produktu warto poznać oznaczenia na etykiecie.

Na co zwracać uwagę?

Etykieta na produkty spożywcze musi zawierać:

  • nazwę produktu
  • wykaz składników
  • wykaz składników pomocniczych ( uwaga na alergie)
  • datę minimalnej trwałości
  • termin przydatności do spożycia
  • warunki przechowywania
  • instrukcję użycia
  • informacje o wartościach odżywczych
  • adres producenta

Oznaczenia specjalne na etykietach:

Warto wiedzieć:

  • Light, produkty o niższej zawartości kalorii.
  • BIO: na produktach mlecznych informacja o probiotykach, na warzywach i owocach wyroby bez użycia nawozów sztucznych i środków chemicznych.
  • Fit, wyroby wzbogacone w błonnik i węglowodany.
  • Organic: produkty bez sztucznych barwników i konserwantów

Informacje na etykiecie pozwalają klientowi na wybór produktu najlepszego dla zdrowia.