Etykiety na produktach żywnościowych mają na celu przekazanie istotnych informacji klientowi, które pomogą mu dokonać świadomego wyboru towaru. Przed podjęciem decyzji o zakupie produktu warto poznać oznaczenia na etykiecie.
Na co zwracać uwagę?
Etykieta na produkty spożywcze musi zawierać:
- nazwę produktu
- wykaz składników
- wykaz składników pomocniczych ( uwaga na alergie)
- datę minimalnej trwałości
- termin przydatności do spożycia
- warunki przechowywania
- instrukcję użycia
- informacje o wartościach odżywczych
- adres producenta
Oznaczenia specjalne na etykietach:
Warto wiedzieć:
- Light, produkty o niższej zawartości kalorii.
- BIO: na produktach mlecznych informacja o probiotykach, na warzywach i owocach wyroby bez użycia nawozów sztucznych i środków chemicznych.
- Fit, wyroby wzbogacone w błonnik i węglowodany.
- Organic: produkty bez sztucznych barwników i konserwantów
Informacje na etykiecie pozwalają klientowi na wybór produktu najlepszego dla zdrowia.