Etykiety na produktach żywnościowych mają na celu przekazanie istotnych informacji klientowi, które pomogą mu dokonać świadomego wyboru towaru. Przed podjęciem decyzji o zakupie produktu warto poznać oznaczenia na etykiecie.
Na co zwracać uwagę?
Etykieta na produkty spożywcze musi zawierać:
nazwę produktu
wykaz składników
wykaz składników pomocniczych ( uwaga na alergie)
datę minimalnej trwałości
termin przydatności do spożycia
warunki przechowywania
instrukcję użycia
informacje o wartościach odżywczych
adres producenta
Oznaczenia specjalne na etykietach:
Warto wiedzieć:
Light, produkty o niższej zawartości kalorii.
BIO: na produktach mlecznych informacja o probiotykach, na warzywach i owocach wyroby bez użycia nawozów sztucznych i środków chemicznych.
Fit, wyroby wzbogacone w błonnik i węglowodany.
Organic: produkty bez sztucznych barwników i konserwantów
Informacje na etykiecie pozwalają klientowi na wybór produktu najlepszego dla zdrowia.