Aby nie zmarnować kupionej żywności należy stosować zasady prawidłowego przechowywania produktów.
Zasady przechowywania żywności
Sprawdzone zasady przechowania żywności:
- chleb, w lnianym albo w płóciennym worku, może być drewniany chlebak, warto go zamrozić, z czerstwego pieczywa zrobić bułkę tartą
- warzywa (włoszczyzna) w lodówce na dolnej półce lub w szufladzie, pomidory, czosnek, cebula w wiklinowym koszyku w zacienionym miejscu, ziemniaki w wiaderku lub w pudełku w ciemnym miejscu
- wędliny najlepiej owinąć w pergamin, w lodówce dobrze przechowuje się podsuszana kiełbasa, kabanosy, salami
- jajka najlepszym dla nich miejscem są drzwi lodówki
- produkty zbożowe ,w słojach lub plastikowych pojemnikach w szafkach kuchennych
Pamiętaj !
Stosuj reguły:
- kupuj w mniejszych ilościach
- zwracaj uwagę na jakość produktów
- właściwie przechowuj żywność
- przed spożyciem myj warzywa, owoce i jajka
Dbaj o zdrowie swojej rodziny, kupuj dobre produkty i właściwie je przechowuj!