Jak przechowywać żywność?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Aby nie zmarnować kupionej żywności należy stosować zasady prawidłowego przechowywania produktów.

Zasady przechowywania żywności

Sprawdzone zasady przechowania żywności:

  • chleb, w lnianym albo w płóciennym worku, może być drewniany chlebak, warto go zamrozić, z czerstwego pieczywa zrobić bułkę tartą
  • warzywa (włoszczyzna) w lodówce na dolnej półce lub w szufladzie, pomidory, czosnek, cebula w wiklinowym koszyku w zacienionym miejscu, ziemniaki w wiaderku lub w pudełku w ciemnym miejscu
  • wędliny najlepiej owinąć w pergamin, w lodówce dobrze przechowuje się podsuszana kiełbasa, kabanosy, salami
  • jajka  najlepszym dla nich miejscem są drzwi lodówki
  • produkty zbożowe ,w słojach lub plastikowych pojemnikach w szafkach kuchennych

Pamiętaj !

Stosuj reguły:

  • kupuj w mniejszych ilościach
  • zwracaj uwagę na jakość produktów
  • właściwie przechowuj żywność
  • przed spożyciem myj warzywa, owoce i jajka

Dbaj o zdrowie swojej rodziny, kupuj dobre produkty i właściwie je przechowuj!