
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Syrop to jeden z podstawowych produktów nie tylko w naszej apteczce (o czym już pisaliśmy w jednym z artykułów), ale również jest bardzo przydatny w kuchni. Często dodawany jest do herbaty, kremów, ciast, budyniów, itp. Dodaje naszym potrawom smaku, a zrobiony własnoręcznie jest o wiele lepszy od tego ze sklepowych półek.
Wiele osób słysząc słowo syrop od razu przed oczami ma swoje błogie dzieciństwo. Zazwyczaj babcie i mamy robiły syropy z malin, aronii i porzeczek, po czym po całym domu unosił się piękny owocowy zapach. Przedstawimy zatem dwa przepisy na domowy syrop.
Składniki: 1 kg malin, ½ szklanki wody, ½ kg cukru, kilka liści melisy
Syrop z malin jest doskonały na przeziębienie, gdyż działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Taki syrop można przygotować niemal z każdych owoców Owoce można dla połączenia smaków mieszać, np. syrop malinowo-cytrynowy bądź truskawkowo rabarbarowy. Można przygotowywać syropy rozgrzewające, orzeźwiające, wzmacniające – możliwości jest mnóstwo. Bardzo często dodaje się dodatki dla wzmocnienia smaku, np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, itp.
Składniki: garść mięty, 2 szklanki cukru, 1 szklanka wody
Chcesz się uspokoić, a nie ma sensu brać ,,trujących” specyfików z apteki? Dodaj do syropu liście melisy bądź szyszki chmielu. Brakuje Ci energii? Dodaj do syropy żeń-szeń, rozmaryn lub dziurawiec. Dzięki temu ukoisz swoje braki, a przede wszystkim będziesz mógł napajać się wyśmienitym smakiem domowego syropu.