Jak przygotować własny domowy syrop?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Syrop to jeden z podstawowych produktów nie tylko w naszej apteczce (o czym już pisaliśmy w jednym z artykułów), ale również jest bardzo przydatny w kuchni. Często dodawany jest do herbaty, kremów, ciast, budyniów, itp. Dodaje naszym potrawom smaku, a zrobiony własnoręcznie jest o wiele lepszy od tego ze sklepowych półek.

Wiele osób słysząc słowo syrop od razu przed oczami ma swoje błogie dzieciństwo. Zazwyczaj babcie i mamy robiły syropy z malin, aronii i porzeczek, po czym po całym domu unosił się piękny owocowy zapach. Przedstawimy zatem dwa przepisy na domowy syrop.

Malinowa fantazja

Składniki: 1 kg malin, ½ szklanki wody, ½ kg cukru, kilka liści melisy

  • Oczyść maliny, przebierz i włóż do garnka, po czym zalej wodą. Dodaj posiekane liście melisy i gotuj przez 12-20 minut (do momentu rozpadnięcia malin)
  • Przecedź sok przez gęste sitko, mocno odciskając owoce. Można zostawić maliny, jeżeli ktoś lubi sok z owocami. Miąższ, który I zostanie, możesz użyć do przygotowania dżemu.
  • Wlej sok do garnka, dodaj do niego cukier i gotuj do momentu zgęstnięcia syropu. Przelej do butelek i słoików, które później pasteryzuj przez 15-30 minut.

Syrop z malin jest doskonały na przeziębienie, gdyż działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Taki syrop można przygotować niemal z każdych owoców Owoce można dla połączenia smaków mieszać, np. syrop malinowo-cytrynowy bądź truskawkowo rabarbarowy. Można przygotowywać syropy rozgrzewające, orzeźwiające, wzmacniające – możliwości jest mnóstwo. Bardzo często dodaje się dodatki dla wzmocnienia smaku, np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, itp.

Miętowe orzeźwienie

Składniki: garść mięty, 2 szklanki cukru, 1 szklanka wody

  • Wszystkie składniki włóż do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
  • Zmniejsz ogień i mieszaj miksturę do momentu, kiedy cukier w pełni się rozpuści i zacznie lekko gęstnieć (około 5 minut).
  • Zdejmij garnek z ognia, a gdy przygotowana mikstura ostygnie, wyjmij mięte i przecedź wszystko przez sitko. Resztę przelej do słoików lub butelek, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.

Chcesz się uspokoić, a nie ma sensu brać ,,trujących” specyfików z apteki? Dodaj do syropu liście melisy bądź szyszki chmielu. Brakuje Ci energii? Dodaj do syropy żeń-szeń, rozmaryn lub dziurawiec. Dzięki temu ukoisz swoje braki, a przede wszystkim będziesz mógł napajać się wyśmienitym smakiem domowego syropu.