Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Wskaźnikami przydatności tłuszczu do smażenia są; wysoka temperatura dymienia oraz poziom zawartości nasyconych lub jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jaki tłuszcz najlepiej wybrać?

Porady

Przeczytaj i zapamiętaj:

  • Masło klarowane, na nim można smażyć długo (białe mięso, ryby)
  • Masło nadaje się do krótkiego smażenia (jajecznica)
  • Smalec, najlepiej sprawdza się przy smażeniu różnego rodzaju mięs
  • Olej ryżowy i olej kokosowy nadają się nawet do długotrwałego smażenia
  • Oliwa z oliwek rafinowana może być stosowana do smażenia, nierafinowana nie powinna
  • Olej rzepakowy sprawdza się przy niezbyt długim smażeniu

Jakich olejów nie stosować podczas smażenia?

Wysoką temperaturę źle znoszą:

  • Margaryna
  • Masło
  • Olej słonecznikowy
  • Olej sojowy
  • Olej z pestek winogron

Pamiętaj! Do smażenia nadaje się tłuszcz, który jest odporny na wysoką temperaturę, zachowuje neutralny smak, może być poddawany obróbce termicznej w dłuższym czasie.