in ,

Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia?

Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia?

Wskaźnikami przydatności tłuszczu do smażenia są; wysoka temperatura dymienia oraz poziom zawartości nasyconych lub jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jaki tłuszcz najlepiej wybrać?

Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia?

Porady

Przeczytaj i zapamiętaj:

 Masło klarowane, na nim można smażyć długo (białe mięso, ryby)
 Masło nadaje się do krótkiego smażenia (jajecznica)
 Smalec, najlepiej sprawdza się przy smażeniu różnego rodzaju mięs
 Olej ryżowy i olej kokosowy nadają się nawet do długotrwałego smażenia
 Oliwa z oliwek rafinowana może być stosowana do smażenia, nierafinowana nie powinna
 Olej rzepakowy sprawdza się przy niezbyt długim smażeniu

Jaki jest najlepszy tłuszcz do smażenia?

Jakich olejów nie stosować podczas smażenia?

Wysoką temperaturę źle znoszą:

 Margaryna
 Masło
 Olej słonecznikowy
 Olej sojowy
 Olej z pestek winogron

Pamiętaj! Do smażenia nadaje się tłuszcz, który jest odporny na wysoką temperaturę, zachowuje neutralny smak, może być poddawany obróbce termicznej w dłuższym czasie.

Kasza jęczmienna czy gryczana, którą wybrać?

Kasza jęczmienna czy gryczana, którą wybrać?

Co to jest depresja poporodowa i jak sobie z nią poradzić

Co to jest depresja poporodowa i jak sobie z nią poradzić?