in

Jakie zdrowe słodycze warto włączyć do codziennego menu?

Jakie zdrowe słodycze warto włączyć do codziennego menu?

Na myśl o delikatnie rozpływającej się w ustach czekoladzie, wielu osobom, kolokwialnie mówiąc, cieknie ślinka. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej? Albo diametralnie zmieniliśmy swój jadłospis, wykluczając z niego wszystkie tuczące i przetworzone (choć smaczne) produkty? Z pomocą przychodzą… zdrowe słodycze. Brzmi zaskakująco, prawda? Jednak, jak się okazuje, w sprzedaży można znaleźć artykuły żywnościowe, które nie tylko dostarczają organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, ale również wspaniale smakują. Co to za produkty?

Zdrowe słodycze – dla kogo?

Batoniki, ciastka, cukierki czy lizaki, choć smaczne i lubiane (nie tylko) przez dzieci, tak naprawdę bezwartościowe. W swoim składzie, oprócz pustych kalorii, nie zawierają żadnych składników odżywczych do tego, aby prawidłowo funkcjonować każdego dnia. Inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku zdrowych słodyczy, do których można zaliczyć chipsy warzywne i owocowe, cukierki bezcukrowe, gorzką czekoladę czy orzechy. To przekąski, które nie tylko obfitują w niezbędne ilości witamin, składników mineralnych czy błonnika, ale również wspaniale smakują. Mogą zatem być uzupełnieniem codziennej diety nie tylko dla osób odchudzających się, ale wszystkich poszukujących alternatywnych pomysłów na zdrowe przekąski między posiłkami.

Po jakie przekąski warto sięgnąć?

Pośród zdrowych słodyczy prym wiodą chipsy warzywne i owocowe (z jabłek, bananów itp.), które zawierają cenny dla przewodu pokarmowego błonnik oraz naturalne antyoksydanty. Suszone w temperaturze poniżej 40 stopni, dzięki czemu zachowują wszystkie posiadane składniki odżywcze. Co ważne – bez dodatku tłuszczu, soli, sztucznych dodatków i innych konserwantów. Jako, że zawierają naturalnie występujące cukry, stanowią przekąskę, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego.

Alternatywą dla suszonych chipsów warzywnych i owocowych jest gorzka czekolada. Stanowi źródło cennego dla zdrowia magnezu, potasu czy żelaza, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę mózgu, mięśni czy układu krwionośnego. Obfituje w bogate przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole), chroni przed rozwojem miażdżycy i zapobiega chorobom nowotworowym. Czekoladę gorzką wykorzystuje się również do zwiększenia produkcji hormonów szczęścia.

Jakie jeszcze zdrowe słodycze  warto włączyć do codziennej diety? Równie polecane są cukierki bezcukrowe słodzone ksylitolem, jaki pozyskuje się z kory brzozy. Wyprodukowane z naturalnych składników stanowią bezpieczną przekąskę – nie tylko dla dzieci.

Kiszone, małosolne, konserwowe, mizeria - najpopularniejsze przetwory z ogórków

Kiszone, małosolne, konserwowe, mizeria – najpopularniejsze przetwory z ogórków

Piknik w ogrodzie – ekologiczne sztućce i ekologiczne słomki do napojów

Piknik w ogrodzie – ekologiczne sztućce i ekologiczne słomki do napojów