Od wieków kasza znajdowała się na polskich stołach. Kojarzona z ubogą kuchnią chłopską, dziś wróciła do kuchni w wielkim stylu. Poznaj dwie jej odmiany.
Kasza jęczmienna
Ta popularna w Polsce kasza posiada cenne właściwości:
- Zawiera dużo błonnika
- Ma w składzie witaminy B6, K, E oraz składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, potas)
- Posiada niacynę, wpływa na włosy i paznokcie
- Polecana osobom chorym na serce, z wysokim ciśnieniem i cholesterolem
- Niestety zawiera gluten, nie powinny jeść jej osoby uczulone na ten składnik
Kasza gryczana
Uznawana za najzdrowszą z kasz:
- Jest źródłem białka i aminokwasów
- Zawiera węglowodany i małą ilość tłuszczu
- Ma witaminy: B1, B2, E i sole mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod
- Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia jelita
- Polecana osobom cierpiącym na hemoroidy, krwotoki
- Nie zawiera glutenu, można ją stosować w diecie bezglutenowej
Jedz kasze i delektuj się nimi!