Tarot Online

Kasza jęczmienna czy gryczana, którą wybrać?

Od wieków kasza znajdowała się na polskich stołach. Kojarzona z ubogą kuchnią chłopską, dziś wróciła do kuchni w wielkim stylu. Poznaj dwie jej odmiany.

Kasza jęczmienna czy gryczana, którą wybrać?

Kasza jęczmienna

Ta popularna w Polsce kasza posiada cenne właściwości:

 Zawiera dużo błonnika
 Ma w składzie witaminy B6, K, E oraz składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, potas)
 Posiada niacynę, wpływa na włosy i paznokcie
 Polecana osobom chorym na serce, z wysokim ciśnieniem i cholesterolem
 Niestety zawiera gluten, nie powinny jeść jej osoby uczulone na ten składnik

Kasza jęczmienna czy gryczana, którą wybrać-3

Kasza gryczana

Uznawana za najzdrowszą z kasz:

 Jest źródłem białka i aminokwasów
 Zawiera węglowodany i małą ilość tłuszczu
 Ma witaminy: B1, B2, E i sole mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod
 Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia jelita
 Polecana osobom cierpiącym na hemoroidy, krwotoki
 Nie zawiera glutenu, można ją stosować w diecie bezglutenowej

Jedz kasze i delektuj się nimi!