
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Od wieków kasza znajdowała się na polskich stołach. Kojarzona z ubogą kuchnią chłopską, dziś wróciła do kuchni w wielkim stylu. Poznaj dwie jej odmiany.
Ta popularna w Polsce kasza posiada cenne właściwości:
Zawiera dużo błonnika
Ma w składzie witaminy B6, K, E oraz składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, potas)
Posiada niacynę, wpływa na włosy i paznokcie
Polecana osobom chorym na serce, z wysokim ciśnieniem i cholesterolem
Niestety zawiera gluten, nie powinny jeść jej osoby uczulone na ten składnik
Uznawana za najzdrowszą z kasz:
Jest źródłem białka i aminokwasów
Zawiera węglowodany i małą ilość tłuszczu
Ma witaminy: B1, B2, E i sole mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod
Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia jelita
Polecana osobom cierpiącym na hemoroidy, krwotoki
Nie zawiera glutenu, można ją stosować w diecie bezglutenowej
Jedz kasze i delektuj się nimi!