Kasza jęczmienna czy gryczana, którą wybrać?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Od wieków kasza znajdowała się na polskich stołach. Kojarzona z ubogą kuchnią chłopską, dziś wróciła do kuchni w wielkim stylu. Poznaj dwie jej odmiany.

Kasza jęczmienna

Ta popularna w Polsce kasza posiada cenne właściwości:

  • Zawiera dużo błonnika
  • Ma w składzie witaminy B6, K, E oraz składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, potas)
  • Posiada niacynę, wpływa na włosy i paznokcie
  • Polecana osobom chorym na serce, z wysokim ciśnieniem i cholesterolem
  • Niestety zawiera gluten, nie powinny jeść jej osoby uczulone na ten składnik

Kasza gryczana

Uznawana za najzdrowszą z kasz:

  • Jest źródłem białka i aminokwasów
  • Zawiera węglowodany i małą ilość tłuszczu
  • Ma witaminy: B1, B2, E i sole mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod
  • Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia jelita
  • Polecana osobom cierpiącym na hemoroidy, krwotoki
  • Nie zawiera glutenu, można ją stosować w diecie bezglutenowej

Jedz kasze i delektuj się nimi!