in

Kiełbasa z dziczyzny – dlaczego jest taka zdrowa?

Dlaczego kiełbasa z dziczyzny uchodzi za tak zdrową i wartościową? W czym przewyższa swoją wieprzową odpowiedniczkę? Powodów jest wiele. Niekwestionowaną zaletą przemawiającą na korzyść dziczyzny (czyli mięsa z sarny, jelenia czy dzika) jest fakt, że zwierzęta żyją w zgodzie z leśnym ekosystemem. Dlaczego ma to tak duże znaczenie? Przede wszystkim dlatego, że naturalnie się odżywiają. Spożywają leśne zioła i owoce. Nie znana jest im żywność genetycznie modyfikowana, faszerowana antybiotykami i hormonami. W związku z tym, kiełbasa z dziczyzny uchodzi za najzdrowszy gatunek mięsa, bogaty w witaminy i minerały, jakich człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Mięso wieprzowe a kiełbasa z dziczyzny

Znane i tak chętnie wybierane przez wiele osób mięso wieprzowe niestety nie jest w stanie zapewnić niezbędnych wartości odżywczych. Trzoda chlewna, jaka trafia do polskich domów, karmiona jest paszą z GMO, a po uboju zostaje wielokrotnie nastrzykiwana wodą, aby zwiększyć wagę całkowitą. Wszystko po to, aby sprzedać mniej mięsa za większe pieniądze. W przypadku kiełbasy z dziczyzny sprawa wygląda zupełnie inaczej. Jest w pełni naturalne, a jego smaku nie da się podrobić. Wszystko dlatego, że przechodzi smakiem leśnych ziół i owoców.

Jakie wartości odżywcze posiada?

Dziczyzna jest mięsem bogatym w witaminy z grupy B, łatwo przyswajalne żelazo oraz minerały. Dodatkowo, charakteryzuje się niską kalorycznością i zawartością tłuszczu. Wszystkie te zalety sprawiają, że kiełbasa z dzika stanowi idealne pożywienie dla osób dotkniętych chorobami układu krwionośnego, jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca czy zagrożenie udarem. Dziczyzna, z uwagi na niską kaloryczność, polecana jest osobom na dietach odchudzających. To jednak nie koniec. Zważywszy na fakt, że mięso z dzika w przeciwieństwie do wieprzowego czy drobiowego nie jest obstrzykiwane hormonami i antybiotykami, nie powoduje alergii pokarmowej. Jako, że jest chude i kruche, może być używane zarówno do smażenia, pieczenia, wędzenia, gotowania zup, a także robienia przetworów, takich jak: smalec, pasztet czy popularnych kiełbas z dzika.

Jak spożywać?

Jako, że kiełbasa z dziczyzny występuje w wielu rozmaitych wariantach, równie duża różnorodność dotyczy sposobu jej podawania. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na zimno lub ciepło. Z pewnością urozmaici sobotnie grillowanie, a także wzbogaci smak licznych potraw, jak: leczo czy pizza. Dodatek kiełbasy z dziczyzny sprawi, że klasyczne dotąd dania nabiorą wyjątkowego smaku, a fanów tego rodzaju mięsa będzie nieustannie przybywać!

Jakie zdrowe słodycze warto włączyć do codziennego menu?

Jakie zdrowe słodycze warto włączyć do codziennego menu?

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Oto nasze propozycje

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Oto nasze propozycje