Naleśniki inaczej

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Większość z nas przyzwyczajona jest do szybkich naleśników z dżemem i serem. Zachęcam do spróbowania innych wariantów. Świat naleśników jest bowiem różnorodny i kolorowy.

Naleśniki gryczane

Ciasto: 20 dag mąki gryczanej, 1 jajko, 1 szklanka wody, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka proszku
do pieczenia, pół łyżeczki soli

Nadzienie: 50 dag sera śmietanowego, 2 ząbki czosnku, cebula, papryka, 2 pomidory, 5
rzodkiewek, szczypta soli, pieprz

  • Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny
  • Usmażyć naleśniki
  • Czosnek i cebulę posiekać. Paprykę, pomidory, rzodkiewki pokroić w drobna kostkę.

Składniki te wymieszać z serem i doprawić do smaku

  • Naleśniki zwinąć razem z nadzieniem
  • Ozdobić potrawę sałatą lub natkę pietruszki

Sposoby podawania naleśników

Naleśniki można podać zwinięte:

  • „w chusteczkę”
  • w rulon
  • „w ślimaka”
  • w rożek
  • „w książeczkę”
  • „w sakiewkę”

Pamiętaj! Usmażone naleśniki można przykryć folią, postawić w lodówce lub przechowywać w zamrażalniku. Zachowują świeżość i znakomity smak.