
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Większość z nas przyzwyczajona jest do szybkich naleśników z dżemem i serem. Zachęcam do spróbowania innych wariantów. Świat naleśników jest bowiem różnorodny i kolorowy.
Ciasto: 20 dag mąki gryczanej, 1 jajko, 1 szklanka wody, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka proszku
do pieczenia, pół łyżeczki soli
Nadzienie: 50 dag sera śmietanowego, 2 ząbki czosnku, cebula, papryka, 2 pomidory, 5
rzodkiewek, szczypta soli, pieprz
Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny
Usmażyć naleśniki
Czosnek i cebulę posiekać. Paprykę, pomidory, rzodkiewki pokroić w drobna kostkę.
Składniki te wymieszać z serem i doprawić do smaku
Naleśniki zwinąć razem z nadzieniem
Ozdobić potrawę sałatą lub natkę pietruszki
Naleśniki można podać zwinięte:
„w chusteczkę”
w rulon
„w ślimaka”
w rożek
„w książeczkę”
„w sakiewkę”
Pamiętaj! Usmażone naleśniki można przykryć folią, postawić w lodówce lub przechowywać w zamrażalniku. Zachowują świeżość i znakomity smak.