in

Naleśnikowe szaleństwo

Naleśnikowe szaleństwo

Naleśniki znane są na całym świecie. Mają swoich zagorzałych zwolenników. Ciasto naleśnikowe można przyrządzać na wiele sposobów: na słodko, na słono, w wydaniu pikantnym. Jak zrobić wyśmienite naleśniki?

Naleśnikowe szaleństwo

Ciasto naleśnikowe

Aby naleśniki były smaczne trzeba spełnić warunki:

 ciasto naleśnikowe powinno mieć dość płynną konsystencję
 aby naleśniki były pulchne można dodać śmietanę lub ubite osobno białka jajek
 ciasto na naleśniki na słodko można nieco posłodzić
 do ciasta na słono można użyć piwa, łyżeczkę bulionu lub szczyptę Vegety
 żeby naleśniki nie przywierały podczas smażenia do ciasta dodajemy 1-2 łyżki oleju lub stopionego masła

Naleśnikowe szaleństwo

Przepis na oryginalne naleśniki chińskie

Składniki: 25 dag ryżu długoziarnistego, 35 dag surowych ziemniaków, 6 żółtek, sól , pieprz

Do przybrania: 1/5 l gęstej śmietany, 6 plasterków wędzonego łososia, szczypiorek

 ryż ugotować, wymieszać z ziemniakami, żółtkami, solą i pieprzem
 usmażyć niewielkie naleśniki
 każdy naleśnik ozdobić łyżką śmietany, paskiem łososia i szczypta szczypiorku
 podawać na gorąco

Co zamiast plastikowych słomek? Przedstawiamy alternatywy, o których mogliście nie słyszeć

Co zamiast plastikowych słomek? Przedstawiamy alternatywy, o których mogliście nie słyszeć

Naleśniki inaczej

Naleśniki inaczej