Słynne domowe syropy na kaszel

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Już nasze prababcie tworzyły własne mikstury przeciw przeziębieniu, które bywa zmorą podczas jesiennego oraz wiosennego przesilenia. W wielu domach niektóre przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i są silnie strzeżone. Ich lekka i w pełni zdrowa konsystencja bywa nieraz dużo zdrowsza niż specyfiki z apteki.

Domowe syropy na kaszel są tworzone ze sprawdzonych produktów, w których nie ma słynnej ,,chemii”. Większość z nich można bez żadnych obaw podawać dzieciom. Mikstura własnej roboty złagodzi męczące uczucie kaszlu, a przede wszystkim ma silniejsze działanie wykrztuśnie aniżeli specyfiki z apteki.

Syrop z cebuli

To jeden z najpopularniejszych syropów stosowanych w wielu polskich domach. Do jego przygotowania wystarczy obrać i posiekać drobno 2 cebule, zasypać je cukrem (bądź dodać 2 łyżki miodu) i dobrze wymieszać. Taką mieszankę należy przykryć i zostawić na 5 godzin. Po upływie 5 godzin należy odlać sok i mamy gotowy syrop. Należy podawać co 2-3 godziny po jednej łyżeczce. Syrop ten jest idealny dla dzieci, a dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.

Syrop z sosny

Warstwę pędów sosny należy przysypać cukrem i powielać tą czynność do wykończenia składników (1 kg pędów sosny i 1 kg cukru). Później należy zakryć słoik gazą i pozostawić na 6 tygodni. Po upływie czasu wystarczy zlać sok i spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Syrop ten ma właściwości grzewcze ciała.

Syrop z miodu, imbiru i cytryny

Bakteriobójczy, przeciwzapalny, rozgrzewający i wzmacniający odporność syrop jest również prosty w przygotowaniu. Do małego słoika na ¾ jego wysokości wlej miód i dodaj do niego 10 plasterków pokrojonej w kostki sparzonej skórki z cytryny. Na koniec całość posyp startym na tarce imbirem i wymieszaj. Pozostaw na 2 godziny w suchym i kompletnie zaciemnionym miejscu. Spożywaj po 1 łyżce dziennie lub dodawaj ją do herbaty.

Syrop z babki lancetowatej

Do 100 g świeżych liści babki lancetowatej dodaj 100 ml przegotowanej wody i zmiksuj to. Z uzyskanej mikstury wyciśnij sok, przesącz i rozpuść w 100 g cukru. Zostaw na małym ogniu i podgrzej do wrzenia (NIE GOTUJ!). Stosuj po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Ma on działanie bakteriostatyczne oraz wykrztuśne.

Syrop z goździków

Do 125 ml miodu dodaj 6 goździków i wymieszaj z miodem, lekko je przy tym przygniatając. Potem pozostaw na noc, a rano usuń goździki i wymieszaj. Zażywaj 1 łyżeczkę syropu dziennie. Specyfik rozrzedza zalegającą wydzielinę, dzięki czemu ułatwia odksztuszanie i niszczy chrypę. Ma również silne działanie przeciwbakteryjne.