in

Soczewica – bogactwo smaków i witamin

Soczewica - bogactwo smaków i witamin

Soczewica jest bardzo pożywnym i zdrowym dodatkiem do diety każdego człowieka, a wegetarianie i weganie traktują tę roślinę, jako zamiennik mięsa. Dlaczego jest ona taka wyjątkowa?

Witaminy

Soczewica jest rośliną strączkową, więc posiada dużą ilość przyswajalnego białka, potasu i kwasu foliowego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, wapń, magnez, witaminy z grupy B i cynk. Ta roślina połączona z ziemniakami lub zbożem jest w stanie zapewnić pełnowartościowy posiłek wegetarianom i weganom, a także może wzbogacić dietę osób, które jedzą mięso. Zawartość potasu jest bardzo wysoka, gdyż w 100 g soczewicy znajduje się około 369 mg tego minerału, który obniża ciśnienie krwi. Soczewica dzięki swojej bogatej formule może wspomóc leczenie nadciśnienia, anemii i miażdżycy. Sprawdzi się ona również przy walce z problemami z cerą, ponieważ soczewica pomaga redukować poziom stresu i zmęczenia.

Odchudzanie

Osoby na diecie będą z niej zadowolone, ponieważ pomimo swojej kaloryczności, soczewica sprzyja odchudzaniu, gdyż jest bardzo sycąca i zmniejsza apetyt na niezdrowe przekąski. Dodatkowo jest ona niskotłuszczowa i bogata w błonnik. Dba również o układ nerwowy, którego prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne do bezpiecznego odchudzania i dobrego samopoczucia.

Rodzaje

Różnorodność soczewicy sprawia, iż każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie, ponieważ każdy rodzaj tego produktu charakteryzuje się czymś innym i można w ten sposób przygotować różne dania. Najpopularniejszym typem jest soczewica czerwona i można ją spotkać na sklepowej półce w każdym markecie. Nie wymaga namaczania i jest idealnym dodatkiem do zup.

Soczewica brązowa jest bardzo wyrazista i w zdecydowanej większości przypadków można ją znaleźć w kuchni wegetariańskiej lub wegańskiej, gdyż jest składnikiem roślinnego pieczywa i roślinnych pasztetów. Ponadto bez problemu można nią także zagęścić sosy i dodać do kotletów mielonych.

Soczewica zielona króluje wśród pierogów i sałatek, gdyż po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Ma ona bardzo delikatny smak.

Soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem i łatwo ją rozgotować, dlatego najlepiej pasuje do zup lub puree.

Istnieje jeszcze wiele rodzajów soczewicy, ale ze względu na popularność nie są one tak łatwo dostępne, jak np. soczewica czerwona. Jeżeli szukasz czegoś, co wzbogaci Twoją dietę i wspomoże Twój organizm, powinieneś sięgnąć po soczewicę, aby dodać ją do różnych potraw.

Nowy produkt Bakomy z certyfikatem ekologiczności

Nowy produkt Bakomy z certyfikatem ekologiczności

Jakość wody ma wpływ na Twoje zdrowie

Jakość wody ma wpływ na Twoje zdrowie