
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Już jakiś czas na naszym rynku możemy dostać gotowe napoje na bazie soku z aloesu. Ale czy wiesz, że takie napoje mogą posiadać znikomą ilość aloesu? Dlatego warto korzystać z naturalnej formy pozyskiwania tego zdrowotnego płynu. Poznaj idealny przepis na sok z aloesu.
Jak wiadomo aloes już od wielu tysięcy lat jest używany przez człowieka w leczeniu różnych dolegliwości. Ta roślina pomaga oczyścić organizm z toksyn, bakterii i zarazków. Wspomaga naszą odporność, wspomaga żołądek i zmniejsza ryzyko pojawienia się wrzodów w układzie pokarmowym. Jak również idealnie nawilża skórę od środka i pomaga zadbać o jej piękny i promienny wygląd.
Ważne! Tylko 3 letnie sadzonki aloesu posiadają właściwości lecznice. Dlatego tylko z takich powinno robić się sok. Młodsze sadzonki mogą zostać wykorzystane w kosmetologii jako środek nawilżający skórę od zewnątrz i łagodzący podrażnienia.
Co będzie Ci potrzebne do stworzenia zdrowego napoju? Oto składniki:
Liście aloesu należy rozkroić na pół i cały miąższ wybrać łyżeczką do miseczki. Pamiętaj, aby przy wybieraniu zawartości nie uszkodzić zielonej skórki. Dlaczego? Już tłumaczymy. Jeśli nie chcesz, aby twój sok działa przeczyszczająco i rozkurczająco warto usunąć aloinę, która jest za to odpowiedzialna, a znajduje się właśnie tylko w liściach. Dlatego przed rozcięciem aloesu należy go ustawić pod kątem 45 stopniu na 10 minut w celu wypłynięcia soku, który zawiera aloinę. Potem wystarczy przemyć końcówkę wodą. Nasz uzyskany miąższ mieszamy z wodą bądź sokiem z cytryny i miodem. Potem przelewamy do pojemnika i trzymamy nie dłużej niż tydzień w lodówce. Taki koncentrat z aloesu można stosować na dwa sposoby. Pierwszy polega na rozcieńczaniu jednej łyżki soku z aloesu z wodą, bądź po prostu wypicie tej łyżki od razu.
Sam sok z aloesu nie ma jakoś wybitnie dobrego smaku, dlatego wielu producentów podbija jego smak dodając aromatów. Ty możesz właśnie wykorzystać cytryny w przepisie, bądź dowolny owoc jaki współgra z twoim smakiem. Radzimy, aby do aloesu do picia wybierać delikatne miody np. wielokwiatowe czy z kwiatu lipy.