Antybiotyki są zmorą dla wielu z nas. Wielkie tabletki bądź gorzkie syropy sprawiają, że już na samą myśl mamy mdłości. Niektóre stosujemy tygodniami, a nie do końca nam pomagają. Inne przyprawiają nas o dodatkowe dolegliwości. Czy jest jakiś inny sposób na to, by antybiotyk był lepszy?
Naturalny antybiotyk? A co to takiego? Istnieje w ogóle coś takiego? Jak najbardziej tak! Do grona naturalnych antybiotyków zalicza się liczne zioła, owoce i warzywa, które zawierają w sobie wiele witamin i antyoksydantów, a niektóre posiadają ważną przy antybiotykoterapii allicynę (np. czosnek).
Ludzki organizm z trudem zaczyna przyswajać antybiotyki z apteki. Niektóre z nich ,,nie szkodzą, ale też nie pomagają”. Warto zatem truć się licznymi tabletkami skoro możemy spróbować zrobić swój własny domowy antybiotyk. Oto domowe lekarstwa, które błyskawicznie podstawią Cię na nogi!
Czosnek, miód, imbir
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki imbiru w proszku
- ½ łyżki mielonej papryki chili
- ½ łyżki cynamonu
- Wyciśnięty sok z połowy świeżej cytryny
Przygotowanie:
- Rozgnieć czosnek i pozostaw go na 10-15 minut (wówczas aktywuje się allicyna)
- Dodaj czosnek z imbirem i chili w proszku i cynamon do soku z cytryny
- Wymieszaj wszystko z miodem
- Miksturę pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej
Syrop przechowuj w szklanym słoiku z przykrywką w lodówce. Zażywaj 1 łyżkę dziennie na wzmocnienie odporności. W przypadku infekcji stosuj 1 łyżkę trzy razy dziennie przed każdym posiłkiem.
Starożytna mikstura
Składniki:
- 700 ml bio octu jabłkowego
- ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 świeże ostre papryczki (najostrzejsze jakie możesz kupić) lub 1 łyżka ostrej papryki (pieprzu
cayenne) - ¼ szklanki startego imbiru
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżki bio kurkumy
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki (nie dodawaj na razie octu)
- Wszystko przełóż do słoika
- Wlej ocet jabłkowy i zapełnij nim słoik (najlepiej jeśli 2/3 zajmie mieszanka, a 1/3 słoika wypełni ocet)
- Zakręć słoik i kilkakrotnie nim wstrząśnij
- Przechowuj słoik przez 2 tygodnie w suchym i chłodnym miejscu( wstrząśnij nim kilkakrotnie przez ten czas)
- Po upływie 14 dniu przecedź mieszankę przy użyciu gazy tak, aby uzyskać tonik
Przygotowany antybiotyk neutralizuje wiele patogenów w tym wiele licznych bakterii, wirusów, ale też i infekcji grzybiczych.