Sposób na domowy antybiotyk

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Antybiotyki są zmorą dla wielu z nas. Wielkie tabletki bądź gorzkie syropy sprawiają, że już na samą myśl mamy mdłości. Niektóre stosujemy tygodniami, a nie do końca nam pomagają. Inne przyprawiają nas o dodatkowe dolegliwości. Czy jest jakiś inny sposób na to, by antybiotyk był lepszy?

Naturalny antybiotyk? A co to takiego? Istnieje w ogóle coś takiego? Jak najbardziej tak! Do grona naturalnych antybiotyków zalicza się liczne zioła, owoce i warzywa, które zawierają w sobie wiele witamin i antyoksydantów, a niektóre posiadają ważną przy antybiotykoterapii allicynę (np. czosnek).

Ludzki organizm z trudem zaczyna przyswajać antybiotyki z apteki. Niektóre z nich ,,nie szkodzą, ale też nie pomagają”. Warto zatem truć się licznymi tabletkami skoro możemy spróbować zrobić swój własny domowy antybiotyk. Oto domowe lekarstwa, które błyskawicznie podstawią Cię na nogi!

Czosnek, miód, imbir

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki imbiru w proszku
  • ½ łyżki mielonej papryki chili
  • ½ łyżki cynamonu
  • Wyciśnięty sok z połowy świeżej cytryny

Przygotowanie:

  • Rozgnieć czosnek i pozostaw go na 10-15 minut (wówczas aktywuje się allicyna)
  • Dodaj czosnek z imbirem i chili w proszku i cynamon do soku z cytryny
  • Wymieszaj wszystko z miodem
  • Miksturę pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej

Syrop przechowuj w szklanym słoiku z przykrywką w lodówce. Zażywaj 1 łyżkę dziennie na wzmocnienie odporności. W przypadku infekcji stosuj 1 łyżkę trzy razy dziennie przed każdym posiłkiem.

Starożytna mikstura

Składniki:

  • 700 ml bio octu jabłkowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku
  •  ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 2 świeże ostre papryczki (najostrzejsze jakie możesz kupić) lub 1 łyżka ostrej papryki (pieprzu
    cayenne)
  •  ¼ szklanki startego imbiru
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki bio kurkumy

Przygotowanie:

  • Wymieszaj w misce wszystkie składniki (nie dodawaj na razie octu)
  • Wszystko przełóż do słoika
  • Wlej ocet jabłkowy i zapełnij nim słoik (najlepiej jeśli 2/3 zajmie mieszanka, a 1/3 słoika wypełni ocet)
  • Zakręć słoik i kilkakrotnie nim wstrząśnij
  • Przechowuj słoik przez 2 tygodnie w suchym i chłodnym miejscu( wstrząśnij nim kilkakrotnie przez ten czas)
  • Po upływie 14 dniu przecedź mieszankę przy użyciu gazy tak, aby uzyskać tonik

Przygotowany antybiotyk neutralizuje wiele patogenów w tym wiele licznych bakterii, wirusów, ale też i infekcji grzybiczych.