Warto zdecydować się na biały czy brązowy ryż?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Ryż biały i ryż brązowy są stałymi produktami żywnościowymi w każdym domu. Który jest lepszy?

Cechy białego ryżu

Ten rodzaj ryżu:

  • Jest źródłem cukrów prostych, łatwo przyswajalnych węglowodanów
  • Łagodny w smaku, znakomicie nadaje się dla małych dzieci, osób starszych, rekonwalescentów, alergików
  • Szybko przyswajalny przez organizm
  • Jest lekkostrawny
  • Ma długi termin przydatności do spożycia
  • Łatwo łączy się z innymi produktami
  • Nadmiar spożywania białego ryżu skutkuje niedoborem witaminy B1

Właściwości brązowego ryżu

Ryż brązowy posiada:

  • Witaminy i składniki mineralne; witaminy z grupy B, fosfor, potas, żelazo, miedź, jod
  • Zapewnia dłuższe poczucie sytości
  • Nie wpływa na wahania poziomu cukru we krwi
  • Krótszy termin przydatności do spożycia
  • Cechuje go wysoka zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny
  • Dobrze komponuje się z innymi produktami w postaci dań

Na rynku można spotkać różne rodzaje ryżu, zawsze zapoznaj się i ich składem, terminem przydatności i smakuj!