
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Ryż biały i ryż brązowy są stałymi produktami żywnościowymi w każdym domu. Który jest lepszy?
Ten rodzaj ryżu:
Jest źródłem cukrów prostych, łatwo przyswajalnych węglowodanów
Łagodny w smaku, znakomicie nadaje się dla małych dzieci, osób starszych, rekonwalescentów, alergików
Szybko przyswajalny przez organizm
Jest lekkostrawny
Ma długi termin przydatności do spożycia
Łatwo łączy się z innymi produktami
Nadmiar spożywania białego ryżu skutkuje niedoborem witaminy B1
Ryż brązowy posiada:
Witaminy i składniki mineralne; witaminy z grupy B, fosfor, potas, żelazo, miedź, jod
Zapewnia dłuższe poczucie sytości
Nie wpływa na wahania poziomu cukru we krwi
Krótszy termin przydatności do spożycia
Cechuje go wysoka zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny
Dobrze komponuje się z innymi produktami w postaci dań
Na rynku można spotkać różne rodzaje ryżu, zawsze zapoznaj się i ich składem, terminem przydatności i smakuj!