Ryż biały i ryż brązowy są stałymi produktami żywnościowymi w każdym domu. Który jest lepszy?
Cechy białego ryżu
Ten rodzaj ryżu:
- Jest źródłem cukrów prostych, łatwo przyswajalnych węglowodanów
- Łagodny w smaku, znakomicie nadaje się dla małych dzieci, osób starszych, rekonwalescentów, alergików
- Szybko przyswajalny przez organizm
- Jest lekkostrawny
- Ma długi termin przydatności do spożycia
- Łatwo łączy się z innymi produktami
- Nadmiar spożywania białego ryżu skutkuje niedoborem witaminy B1
Właściwości brązowego ryżu
Ryż brązowy posiada:
- Witaminy i składniki mineralne; witaminy z grupy B, fosfor, potas, żelazo, miedź, jod
- Zapewnia dłuższe poczucie sytości
- Nie wpływa na wahania poziomu cukru we krwi
- Krótszy termin przydatności do spożycia
- Cechuje go wysoka zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny
- Dobrze komponuje się z innymi produktami w postaci dań
Na rynku można spotkać różne rodzaje ryżu, zawsze zapoznaj się i ich składem, terminem przydatności i smakuj!