Tarot Online

Warto zdecydować się na biały czy brązowy ryż?

Ryż biały i ryż brązowy są stałymi produktami żywnościowymi w każdym domu. Który jest lepszy?

Warto zdecydować się na biały czy brązowy ryż?

Cechy białego ryżu

Ten rodzaj ryżu:

 Jest źródłem cukrów prostych, łatwo przyswajalnych węglowodanów
 Łagodny w smaku, znakomicie nadaje się dla małych dzieci, osób starszych, rekonwalescentów, alergików
 Szybko przyswajalny przez organizm
 Jest lekkostrawny
 Ma długi termin przydatności do spożycia
 Łatwo łączy się z innymi produktami
 Nadmiar spożywania białego ryżu skutkuje niedoborem witaminy B1

Warto zdecydować się na biały czy brązowy ryż?

Właściwości brązowego ryżu

Ryż brązowy posiada:

 Witaminy i składniki mineralne; witaminy z grupy B, fosfor, potas, żelazo, miedź, jod
 Zapewnia dłuższe poczucie sytości
 Nie wpływa na wahania poziomu cukru we krwi
 Krótszy termin przydatności do spożycia
 Cechuje go wysoka zawartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny
 Dobrze komponuje się z innymi produktami w postaci dań

Na rynku można spotkać różne rodzaje ryżu, zawsze zapoznaj się i ich składem, terminem przydatności i smakuj!