in , ,

Zupki chińskie – cała prawda!

Zupki chińskie - cała prawda!

,,Nie jedz tego, bo to sama chemia!” – każdy z nas słyszał tą przestrogę wiele razy w swoim życiu. Większość osób zastanawiała się dlaczego ten świetnie doprawiony makaron jest aż taki niezdrowy. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Zupka chińska ma wiele zalet – jest smaczna, tania, sycąca, łatwa a przede wszystkim szybka w przygotowaniu. Nic nie można jej zarzucić, jednak regularne spożywanie nie jest dobrym rozwiązaniem dla organizmu. Jak się okazuje w chińskich smakołykach znajdują się składniki, które odbijają się na naszym zdrowiu negatywnie. Co zawierają w sobie zupki?

Tłuszcze trans

To nienasycone tłuszcze zawierające przynajmniej jedno podwójne wiązanie atomów węgla. Nazywane są tzw. ,,ukrytym zabójcą”, gdyż spożywane systematycznie mogą narobić w ludzkim organizmie dużych szkód m.in. prowadzą do otyłości brzusznej i podniesienia cholesterolu, negatywnie wpływają na komórki nerwowe i tkanki mózgu. Prowadzą również do zachorowania na raka piersi!

Sól

Jak dobrze wiemy, nadmierne spożywanie soli jest niezdrowe. W zupce chińskiej znajduje się aż 8 gramów soli, a dopuszczalna dzienna dawka to zaledwie 6 gramów. Przesadzanie z ,,białą śmiercią” prowadzi do nieprawidłowego funkcjonowania nerek, co z kolei wpływa na zatrzymanie wody w organizmie, które powoduje obrzęki ciała i przyrost wagi. Zwiększa się ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, w wyniku którego można dostać udaru mózgu.

Wysoko oczyszczona mąka pszenna

Makaron noodle, który spożywamy w chińskich smakołykach zawiera niezdrową mąkę, która nie ma w sobie żadnych wartości odżywczych. W zamian powoduje gwałtowny i wysoki skok glukozy we krwi, dzięki czemu czujemy sytość po jej spożyciu. Jest to uczucie krótkotrwałe i po upływie niewielkiej ilości czasu musimy zjeść kolejny posiłek.

Glutaminian sodu

Sól sodowa kwasu glutaminiowego – tak naprawdę brzmi prawdziwa nazwa tego specyfiku. To bardzo popularny wzmacniacz smaku, który znajduje się w licznych potrawach. Powoduje liczne problemy gastryczne i wahania ciśnienia tętniczego. Przyczynia się do depresji, migren i zawrotów głowy, napadów niepokoju i trudności z koncentracją oraz wywołuje wysypki, bóle mięśni i stawów.

Tri fosforan pantasodowy

Współdziałając z wapniem przyczynia się do zmniejszenia gęstości kości, w wyniku czego zwiększa się zachorowalność na osteoporozę.

Skrobia modyfikowana (E1420)

To silnie zagęszczający i żelujący środek, który podczas regularnego stosowania powoduje liczne biegunki i rozwolnienia.

Syntetyczne barwniki i aromaty

Są przyczyną problemów żołądkowych, alergii, nasilającego się trądziku oraz negatywnie wypływają na ludzka skórę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Loading…

0

Komentarze

Ekobiznes, czy to się opłaca?

Ekobiznes, czy to się opłaca?

Suplementy diety - brać czy nie brać?

Suplementy diety – brać czy nie brać?