Zupki chińskie – cała prawda!

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

,,Nie jedz tego, bo to sama chemia!” – każdy z nas słyszał tą przestrogę wiele razy w swoim życiu. Większość osób zastanawiała się dlaczego ten świetnie doprawiony makaron jest aż taki niezdrowy. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Zupka chińska ma wiele zalet – jest smaczna, tania, sycąca, łatwa a przede wszystkim szybka w przygotowaniu. Nic nie można jej zarzucić, jednak regularne spożywanie nie jest dobrym rozwiązaniem dla organizmu. Jak się okazuje w chińskich smakołykach znajdują się składniki, które odbijają się na naszym zdrowiu negatywnie. Co zawierają w sobie zupki?

Tłuszcze trans

To nienasycone tłuszcze zawierające przynajmniej jedno podwójne wiązanie atomów węgla. Nazywane są tzw. ,,ukrytym zabójcą”, gdyż spożywane systematycznie mogą narobić w ludzkim organizmie dużych szkód m.in. prowadzą do otyłości brzusznej i podniesienia cholesterolu, negatywnie wpływają na komórki nerwowe i tkanki mózgu. Prowadzą również do zachorowania na raka piersi!

Sól

Jak dobrze wiemy, nadmierne spożywanie soli jest niezdrowe. W zupce chińskiej znajduje się aż 8 gramów soli, a dopuszczalna dzienna dawka to zaledwie 6 gramów. Przesadzanie z ,,białą śmiercią” prowadzi do nieprawidłowego funkcjonowania nerek, co z kolei wpływa na zatrzymanie wody w organizmie, które powoduje obrzęki ciała i przyrost wagi. Zwiększa się ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, w wyniku którego można dostać udaru mózgu.

Wysoko oczyszczona mąka pszenna

Makaron noodle, który spożywamy w chińskich smakołykach zawiera niezdrową mąkę, która nie ma w sobie żadnych wartości odżywczych. W zamian powoduje gwałtowny i wysoki skok glukozy we krwi, dzięki czemu czujemy sytość po jej spożyciu. Jest to uczucie krótkotrwałe i po upływie niewielkiej ilości czasu musimy zjeść kolejny posiłek.

Glutaminian sodu

Sól sodowa kwasu glutaminiowego – tak naprawdę brzmi prawdziwa nazwa tego specyfiku. To bardzo popularny wzmacniacz smaku, który znajduje się w licznych potrawach. Powoduje liczne problemy gastryczne i wahania ciśnienia tętniczego. Przyczynia się do depresji, migren i zawrotów głowy, napadów niepokoju i trudności z koncentracją oraz wywołuje wysypki, bóle mięśni i stawów.

Tri fosforan pantasodowy

Współdziałając z wapniem przyczynia się do zmniejszenia gęstości kości, w wyniku czego zwiększa się zachorowalność na osteoporozę.

Skrobia modyfikowana (E1420)

To silnie zagęszczający i żelujący środek, który podczas regularnego stosowania powoduje liczne biegunki i rozwolnienia.

Syntetyczne barwniki i aromaty

Są przyczyną problemów żołądkowych, alergii, nasilającego się trądziku oraz negatywnie wypływają na ludzka skórę.