
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Żywność ekologiczna jest oznakowana jako produkt ekologiczny znakiem eko liścia obowiązującego w całej Unii Europejskiej. Zdrowa żywność nie jest określeniem wystarczająco precyzyjnym na eko żywność.
W sklepie nazywanym popularnie sklepem ze zdrową żywnością o jakości produktu najlepiej informuje etykieta. Na opakowaniu każdego ekologicznego produktu powinno się znajdować unijne logo żywności ekologicznej informujące o o jednostce certyfikującej, która kontroluje bio żywność. Żywność ekologiczna ma także na etykiecie dane producenta i kraj, w którym została wyprodukowana. Eko żywność nie jest anonimowa, jest sprawdzona i certyfikowana od pola do stołu.
Sam napis zdrowa żywność nie posiada za sobą wymogów prawnych. Jako chwyty zachęcające do sprzedaży należy też zaliczyć napisy, że produkt pochodzi z czystych rejonów kraju, jest naturalny czy naturalnie smaczny. Są to informacje marketingowe nie poparte żadnym dokumentem, żadnym certyfikatem. Na etykiecie bio żywności znajduje się eko liść i wszystkie informacje o certyfikowanym produkcie. Nazwa zdrowa żywność nie mówi więc nic o pochodzeniu produktu. Żywność ekologiczna to żywność kontrolowana. Sklep ekologiczny Organic Market oferuje certyfikowaną bio żywność.
Unia Europejska uregulowała system produkcji żywności metodami ekologicznymi za pomocą specjalnych wytycznych. Aby wytwarzać ekologiczną żywność rolnicy i producenci muszą zdobyć certyfikaty wydawane przez uprawnione jednostki certyfikujące.
Certyfikacja żywności ekologicznej obejmuje pełny zakres od pola do stołu:
Bio żywność – uprawy
Gospodarowanie metodami ekologicznymi rozpoczyna się od okresu przestawiania i odbudowywania aktywności biologicznej gleby. W walce ze szkodnikami i chorobami roślin ogromne znaczenie ma dobór odmian i odpowiednie zabiegi agrotechniczne. W uprawie zamiast nawozów sztucznych stosuje się obornik, komposty, nawozy zielone oraz minerały występujące w przyrodzie. Do ochrony roślin zamiast sztucznych pestycydów używane są metody biologiczne oraz naturalne środki roślinne i mineralne. Nie stosuje się GMO.
Zwierzętom w gospodarstwie ekologicznym zapewnia się pasze gospodarskie, ściółkę oraz ruch na świeżym powietrzu. Wytyczne dopasowane są do naturalnych potrzeb danego zwierzęcia. Najlepszym modelem gospodarstwa ekologicznego jest utrzymanie równowagi nawozowo – paszowej. Zwierzęta zjadają nadmiar biomasy, dostarczając jednocześnie cennego nawozu naturalnego.
Przetwórstwo eko żywności bazuje na naturalnych metodach jak: suszenie, przetwory utrwalane cukrem, kiszenie, kwaszenie. Nie stosowane są sztuczne wzmacniacze smaku, konserwanty czy koloranty. W przetwórstwie ekologicznym nie można bazować na technikach mikrofalowych i napromieniowaniu. Można wykorzystać kultury mikroorganizmów, jednak nie mogą być one zmienione w drodze inżynierii genetycznej.
Zdrowa żywność, eko żywność podsumowanie
Żywność ekologiczna, którą oferuje sklep ekologiczny Organic Market, charakteryzuje się następującymi cechami:
Spożycie żywności ekologicznej zawierającej więcej witamin i antyoksydantów przynosi większe korzyści prozdrowotne.