Żywność ekologiczna to zdrowa żywność

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Żywność ekologiczna jest oznakowana jako produkt ekologiczny znakiem eko liścia obowiązującego w całej Unii Europejskiej. Zdrowa żywność nie jest określeniem wystarczająco precyzyjnym na eko żywność.

Jak rozpoznać eko żywność?

W sklepie nazywanym popularnie sklepem ze zdrową żywnością o jakości produktu najlepiej informuje etykieta. Na opakowaniu każdego ekologicznego produktu powinno się znajdować unijne logo żywności ekologicznej informujące o o jednostce certyfikującej, która kontroluje bio żywność. Żywność ekologiczna ma także na etykiecie dane producenta i kraj, w którym została wyprodukowana. Eko żywność nie jest anonimowa, jest sprawdzona i certyfikowana od pola do stołu.

Żywność ekologiczna czy zdrowa żywność?

Sam napis zdrowa żywność nie posiada za sobą wymogów prawnych. Jako chwyty zachęcające do sprzedaży należy też zaliczyć napisy, że produkt pochodzi z czystych rejonów kraju, jest naturalny czy naturalnie smaczny. Są to informacje marketingowe nie poparte żadnym dokumentem, żadnym certyfikatem. Na etykiecie bio żywności znajduje się eko liść i wszystkie informacje o certyfikowanym produkcie. Nazwa zdrowa żywność nie mówi więc nic o pochodzeniu produktu. Żywność ekologiczna to żywność kontrolowana. Sklep ekologiczny Organic Market oferuje certyfikowaną bio żywność.

Jak powstaje żywność ekologiczna?

Unia Europejska uregulowała system produkcji żywności metodami ekologicznymi za pomocą specjalnych wytycznych. Aby wytwarzać ekologiczną żywność rolnicy i producenci muszą zdobyć certyfikaty wydawane przez uprawnione jednostki certyfikujące.

Certyfikacja żywności ekologicznej obejmuje pełny zakres od pola do stołu:

  •   rolnictwo ekologicznego czyli uprawy i hodowlę;
  •   przetwórstwo zgodnie z metodami ekologicznymi;
  •   transport produktów i sprzedaż eko żywności.

Bio żywność – uprawy

Gospodarowanie metodami ekologicznymi rozpoczyna się od okresu przestawiania i odbudowywania aktywności biologicznej gleby. W walce ze szkodnikami i chorobami roślin ogromne znaczenie ma dobór odmian i odpowiednie zabiegi agrotechniczne. W uprawie zamiast nawozów sztucznych stosuje się obornik, komposty, nawozy zielone oraz minerały występujące w przyrodzie. Do ochrony roślin zamiast sztucznych pestycydów używane są metody biologiczne oraz naturalne środki roślinne i mineralne. Nie stosuje się GMO.

Eko żywność – hodowla

Zwierzętom w gospodarstwie ekologicznym zapewnia się pasze gospodarskie, ściółkę oraz ruch na świeżym powietrzu. Wytyczne dopasowane są do naturalnych potrzeb danego zwierzęcia. Najlepszym modelem gospodarstwa ekologicznego jest utrzymanie równowagi nawozowo – paszowej. Zwierzęta zjadają nadmiar biomasy, dostarczając jednocześnie cennego nawozu naturalnego.

Żywność ekologiczna przetwórstwo

Przetwórstwo eko żywności bazuje na naturalnych metodach jak: suszenie, przetwory utrwalane cukrem, kiszenie, kwaszenie. Nie stosowane są sztuczne wzmacniacze smaku, konserwanty czy koloranty. W przetwórstwie ekologicznym nie można bazować na technikach mikrofalowych i napromieniowaniu. Można wykorzystać kultury mikroorganizmów, jednak nie mogą być one zmienione w drodze inżynierii genetycznej.

Zdrowa żywność, eko żywność podsumowanie

Żywność ekologiczna, którą oferuje sklep ekologiczny Organic Market, charakteryzuje się następującymi cechami:

  1. W ekologicznej hodowli zwierzęta żyją w zgodzie z natura, jedzą tylko naturalne pożywienie i przebywają na świeżym powietrzu.
  2. Rośliny rosną w naturalny sposób, nie są modyfikowane genetycznie , nie znają sztucznych nawozów, ani oprysków, dojrzewają na słońcu.
  3. Produkcja ekologiczna nie zanieczyszcza środowiska i wody.
  4. Bio żywność  powstaje tylko z ekologicznych, naturalnych składników, nie zawiera sztucznych dodatków i polepszaczy i jest poddana tylko naturalnym metodom przetwórstwa.

Spożycie żywności ekologicznej zawierającej więcej witamin i antyoksydantów przynosi większe korzyści prozdrowotne.