Brakuje Ci pomysłu na obiad? Oto nasze propozycje

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Indyk to bardzo zdrowe i lekkostrawne mięso, z którego można przygotować wiele przepysznych dań obiadowych, które przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Jeśli brakuje Ci zatem pomysłu na obiad, to przedstawiamy trzy świetne przepisy na dania z indyka.

Indyk w porównaniu do kurczaka nie gości zbyt często na naszych stołach a wielka szkoda, ponieważ jego mięso jest nie tylko bardzo smaczne, ale również wartościowe pod względem wartości odżywczych. Z uwagi na fakt, iż nie zawiera prawie w ogóle tłuszczu, to bardzo chętnie spożywają go nawet małe dzieci, które jak wiadomo są bardzo wybredne. Obiad z indyka można przygotować na wiele przeróżnych sposobów, a trzy z nich przedstawiamy poniżej.

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka to świetny dodatek do ziemniaków oraz różnego rodzaju surówek. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe

Ilość porcji: ok. 5-6

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • ok. 700 g fileta z indyka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • odrobina mleka do namoczenia,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Mięso z indyka dokładnie umyć, wysuszyć i zmielić w maszynce do mielenia.

2. Bułkę namoczyć w mleku, po kilkunastu minutach odcisnąć i przełożyć do miski razem ze zmielonym mięsem. Do miski dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz jajko. Całość doprawić odrobiną soli i pieprzu, wyrabiając następnie na gładką masę.

3. Porcję mięsa nabrać na dłoń, formując średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie przez kilka minut tak, aby kotlety nabrały złocistego koloru.

Rosół z indyka

Rosół to prawdziwy król wszystkich zup a przygotowany na bazie indyka z pewnością będzie miał niesamowity smak. Idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, gdy dopada nas przeziębienie, ponieważ pomaga rozgrzać nasz organizm.

Trudność przygotowania potrawy: umiarkowane

Ilość porcji: 6-7

Typ potrawy: obiad

Składniki: 

  • 2 uda z indyka,
  • 4 litry wody,
  • 1 średni por,
  • 5 marchewek,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 2 pietruszki,
  • po 2 gałązki lubczyku i natki pietruszki,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mięso dokładnie umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka razem z obranymi warzywami korzeniowymi.

2. Cebulę obrać, przekroić na pół i opalić nad palnikiem, dodając ją następnie do garnka.

3. Garnek zalać wodą, dodając do niego liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, natkę pietruszki (trochę należy zostawić do dekoracji oraz lubczyk. Po zagotowaniu tworzącą się na powierzchni pianę zdjąć przy pomocy łyżki cedzakowej. Rosół należy gotować przez ok. 1,5 godziny.

4. Gdy rosół będzie już gotowy, należy go przecedzić, rozlewając następnie na talerze z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Mięso z indyka można pokroić na mniejsze kawałki, dodając do zupy. Całość przyozdobić poszatkowaną natką pietruszki.

Zapiekanka z indykiem i warzywami

Indyk podawany w formie zapiekanki z dodatkiem warzyw to świetny pomysł nie tylko na bardzo pyszny, ale również zdrowy obiad.

Trudność przygotowania potrawy: umiarkowane

Ilość porcji: 4

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 400 g filetu z indyka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka (starta drobno na tarce),
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 200 g mieszanki marchewki z groszkiem,
  • 2 szklanki bulionu na bazie indyka,
  • po 1 łyżce masła i oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Filet z indyka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i zmielić.

2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na mieszance oliwy i masła. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodać startą marchewkę i pokrojonego w kostkę selera naciowego, smażąc całość przez ok. 5 minut.

3. Warzywa przełożyć na bok patelni, wrzucając na nią następnie indyka, obsmażając go dokładnie z każdej strony. Wymieszać go następnie z warzywami i smażyć przez ok. 5 minut. Na koniec dodać zioła.

4. Warzywa i indyka zalać gorący wywarem, przyprawiając solą i pieprzem. Potrawę przykryć pokrywką i gotować przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając łyżką. Na koniec dodać wymieszaną z odrobiną wody mąkę pszenną.

5. Zawartość garnka przełożyć do naczynia żaroodpornego, układając na wierzchu kukurydzę oraz mieszankę marchewki z groszkiem. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.