
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Pasty do chleba są znakomitą formą urozmaicenia posiłku. Można je zrobić z rozmaitych składników, dodając ciekawe dodatki lub przyprawy.
Składniki: 2 awokado, 2 łyżki naturalnego jogurtu, 2 cebule, 1 strąk czerwonej papryki, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz, 20 dag twarogu
Przygotowanie: Miąższ awokado zmiksować z twarogiem, jogurtem, posiekana papryką i cebulą. Masę doprawić sokiem cytrynowym i pieprzem oraz solą. Pasta luksusowa najbardziej smakuje do grzanek.
Składniki: 2 awokado, sok z cytryny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz
Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Miąższ z awokado rozgnieść widelcem. Składniki połączyć. Dodać posiekana pietruszkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posmarować pastą krakersy lub pieczywo chrupkie.
Pasty kanapkowe są szybkie w przygotowaniu i składają się z prostych składników. Wszystko zależy od naszej inwencji i pomysłowości.