Czego nie jeść będąc na diecie bezglutenowej?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Chyba nie ma drugiej diety, która wywołałaby tyle skrajnych opinii. Dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, nie jest wyborem, lecz koniecznością. Skrajne opinie zyskuje u pozostałych, którzy choć w pełni zdrowi, decydują się spożywać pokarmy jakby chorowali na celiakię. W tym artykule nie będziemy oceniać ich decyzji, lecz spojrzymy na jadłospis osób, które zdecydowały się na dietę bezglutenową. Sprawdzimy, które produkty należy odstawić, a także które są mile widziane. Zapraszamy do lektury!

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa różni się od standardowej tym, że eliminuje z używanych produktów te, które zawierają – jak sama nazwa wskazuje – gluten. Niektóre wydają się nie do zastąpienia, inne mają swoje odpowiedniki. Nikogo dziś nie dziwią chleby bezglutenowe czy makarony BIO bezglutenowe – te, w większości wyglądają i smakują niemal identycznie jak ich standardowe odpowiedniki. Zresztą widać to spoglądając na półki sklepów czy do internetu – szczególnie tam, wybierając sklep ze zdrową żywnością Bio-sklep24.pl kupimy produkty, które pozwolą nam cieszyć się pełnią smaku i aromatu. Co ponadto? Poniżej lista przykładowych, akceptowanych w diecie bezglutenowej produktów:

  • mleko/kefir/maślanka,
  • cukier,
  • miód,
  • herbata,
  • kawa naturalna,
  • dżem,
  • cukier,
  • ryby,
  • jaja,
  • ryż biały i brązowy,
  • kukurydza,
  • kasza gryczana,
  • orzechy,
  • sól/pieprz/zioła.

Czego nie można jeść przy diecie bezglutenowej?

Odpowiedź jest prosta – produktów zawierających zboża, w których zawarty jest gluten. Będą to m.in.:

  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna i pęczak
  • kasza manna i kuskus,
  • napoje gazowane,
  • makaron pszenny i żytni,
  • kawa zbożowa,
  • sos sojowy,
  • bułka tarta,
  • wędliny,
  • piwo,
  • majonez,
  • zupy w proszku,
  • czekolada na gorąco,
  • serki topione,
  • gotowe dressingi,
  • sery białe do serników.

Dieta bezglutenowa nie taka straszna, jak ją malują

Mogłoby się wydawać, że konieczność stosowania diety bezglutenowej lub przejście na nią jako wybór, wiązać się będzie z licznymi ograniczeniami. Ba, niektórzy mówią, że to pozbycie się smaku z życia. Nic bardziej mylnego. Producenci produktów spożywczych dostrzegli, jak duża część naszego społeczeństwa wyeliminowała z diety gluten i z powodzeniem dostarcza produkty bezglutenowe – chleby, makarony itp. Poza tym, nawet rezygnując z takich produktów, wciąż możemy posiłkować się jajkami, owocami, warzywami, rybami etc. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, która jak wiemy, w kuchni jest nieodzownym elementem. Smacznego!