
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Chyba nie ma drugiej diety, która wywołałaby tyle skrajnych opinii. Dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, nie jest wyborem, lecz koniecznością. Skrajne opinie zyskuje u pozostałych, którzy choć w pełni zdrowi, decydują się spożywać pokarmy jakby chorowali na celiakię. W tym artykule nie będziemy oceniać ich decyzji, lecz spojrzymy na jadłospis osób, które zdecydowały się na dietę bezglutenową. Sprawdzimy, które produkty należy odstawić, a także które są mile widziane. Zapraszamy do lektury!
Dieta bezglutenowa różni się od standardowej tym, że eliminuje z używanych produktów te, które zawierają – jak sama nazwa wskazuje – gluten. Niektóre wydają się nie do zastąpienia, inne mają swoje odpowiedniki. Nikogo dziś nie dziwią chleby bezglutenowe czy makarony BIO bezglutenowe – te, w większości wyglądają i smakują niemal identycznie jak ich standardowe odpowiedniki. Zresztą widać to spoglądając na półki sklepów czy do internetu – szczególnie tam, wybierając sklep ze zdrową żywnością Bio-sklep24.pl kupimy produkty, które pozwolą nam cieszyć się pełnią smaku i aromatu. Co ponadto? Poniżej lista przykładowych, akceptowanych w diecie bezglutenowej produktów:
Odpowiedź jest prosta – produktów zawierających zboża, w których zawarty jest gluten. Będą to m.in.:
Mogłoby się wydawać, że konieczność stosowania diety bezglutenowej lub przejście na nią jako wybór, wiązać się będzie z licznymi ograniczeniami. Ba, niektórzy mówią, że to pozbycie się smaku z życia. Nic bardziej mylnego. Producenci produktów spożywczych dostrzegli, jak duża część naszego społeczeństwa wyeliminowała z diety gluten i z powodzeniem dostarcza produkty bezglutenowe – chleby, makarony itp. Poza tym, nawet rezygnując z takich produktów, wciąż możemy posiłkować się jajkami, owocami, warzywami, rybami etc. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, która jak wiemy, w kuchni jest nieodzownym elementem. Smacznego!