Chyba nie ma drugiej diety, która wywołałaby tyle skrajnych opinii. Dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, nie jest wyborem, lecz koniecznością. Skrajne opinie zyskuje u pozostałych, którzy choć w pełni zdrowi, decydują się spożywać pokarmy jakby chorowali na celiakię. W tym artykule nie będziemy oceniać ich decyzji, lecz spojrzymy na jadłospis osób, które zdecydowały się na dietę bezglutenową. Sprawdzimy, które produkty należy odstawić, a także które są mile widziane. Zapraszamy do lektury!
Co można jeść na diecie bezglutenowej?
Dieta bezglutenowa różni się od standardowej tym, że eliminuje z używanych produktów te, które zawierają – jak sama nazwa wskazuje – gluten. Niektóre wydają się nie do zastąpienia, inne mają swoje odpowiedniki. Nikogo dziś nie dziwią chleby bezglutenowe czy makarony BIO bezglutenowe – te, w większości wyglądają i smakują niemal identycznie jak ich standardowe odpowiedniki. Zresztą widać to spoglądając na półki sklepów czy do internetu – szczególnie tam, wybierając sklep ze zdrową żywnością Bio-sklep24.pl kupimy produkty, które pozwolą nam cieszyć się pełnią smaku i aromatu. Co ponadto? Poniżej lista przykładowych, akceptowanych w diecie bezglutenowej produktów:
- mleko/kefir/maślanka,
- cukier,
- miód,
- herbata,
- kawa naturalna,
- dżem,
- cukier,
- ryby,
- jaja,
- ryż biały i brązowy,
- kukurydza,
- kasza gryczana,
- orzechy,
- sól/pieprz/zioła.
Czego nie można jeść przy diecie bezglutenowej?
Odpowiedź jest prosta – produktów zawierających zboża, w których zawarty jest gluten. Będą to m.in.:
- mąka pszenna, żytnia, jęczmienna i pęczak
- kasza manna i kuskus,
- napoje gazowane,
- makaron pszenny i żytni,
- kawa zbożowa,
- sos sojowy,
- bułka tarta,
- wędliny,
- piwo,
- majonez,
- zupy w proszku,
- czekolada na gorąco,
- serki topione,
- gotowe dressingi,
- sery białe do serników.
Dieta bezglutenowa nie taka straszna, jak ją malują
Mogłoby się wydawać, że konieczność stosowania diety bezglutenowej lub przejście na nią jako wybór, wiązać się będzie z licznymi ograniczeniami. Ba, niektórzy mówią, że to pozbycie się smaku z życia. Nic bardziej mylnego. Producenci produktów spożywczych dostrzegli, jak duża część naszego społeczeństwa wyeliminowała z diety gluten i z powodzeniem dostarcza produkty bezglutenowe – chleby, makarony itp. Poza tym, nawet rezygnując z takich produktów, wciąż możemy posiłkować się jajkami, owocami, warzywami, rybami etc. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, która jak wiemy, w kuchni jest nieodzownym elementem. Smacznego!