
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Od dziada pradziada przekazywany jest fakt, że czosnek jest najzdrowszym antybiotykiem na całym świecie. I nie dyskutowało się z tym, ponieważ wydawało się to za niemalże ,,świętość”. W poniższym artykule postaramy się dowieść, że tak faktycznie jest i wymienić podstawowe właściwości czosnku.
Czosnek – naturalny antybiotyk – jest niezastąpiony i od bardzo dawna wiedzie prym w świecie roślin leczniczych, gdyż m.in.: hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje oraz obniża ciśnienie krwi. Mimo swojego specyficznego smaku i zapachu należy mu przyznać, że jest niezwykły. Aby odczuć jego moc, wystarczy jeść zaledwie jeden ząbek dziennie. Zawiera on bowiem cały arsenał leków: flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).
Czosnek w swoim składzie zawiera wiele lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych, które skutecznie są w stanie pokonać infekcje wirusowe układu oddechowego. Menu okresu jesienno- zimowego powinno zawierać jak najwięcej czosnku, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę czy przeziębienie. Wówczas ciepłe mleko z czosnkiem obniża gorączkę, wzmacnia potliwość i rozgrzewa.
Specyfik ma właściwości przeciwzakrzepowe (zmniejsza lepkość krwi). Powoduje również rozkurcz naczyń krwionośnych, co niweluje ryzyko wystąpienia zawału i udaru. Zmniejsza również zmiany w miażdżycy. Regularne jedzenie czosnku pomaga w uprawnieniu przepływu krwi.
Świetnie wpływa na prace układu pokarmowego, w którym przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, praca jelit jest usprawniana, dzięki czemu zapobiega powstawaniu wzdęć. Wszystkie potrawy ciężkostrawne powinny być przyprawiane czosnkiem.
Swoim silnym działaniem bakteriobójczym czosnek zwalcza pasożyty układu pokarmowego m.in. owsiki, glisty i tasiemce. Jeśli podejrzewamy, że mamy któryś z pasożytów w swoim organizmie, powinniśmy codziennie rano (na czczo) wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, jeść surowe ząbki i wypijać zagotowane mleko z czosnkiem.
Czosnek nie tylko rozkurcza naczynia krwionośne, ale przede wszystkim hamuje enzym ACE odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Za sprawą systematycznego spożywania czosnku możemy znacząco obniżyć ciśnienie tętnicze (NAWET O 10%!), co zapobiega zawałom serca. Osoby, które przebyły już jeden zawał serca powinny jeść czosnek w jak największych ilościach i jak najczęściej.
Czosnek zawiera liczne olejki eteryczne, które w swoim składzie mają związki siarki będące antybiotykiem silniejszym niż penicylina. Hamują one rozwój najgroźniejszych bakterii takich jak: gronkowiec złocisty, paciorkowiec, pałeczek okrężnicy i otoczkowiec. Czosnek nie powoduje żadnych skutków ubocznych i nie niszczy flory bakteryjnej jak robią to specyfiki z aptek.
Czosnek potrafi niszczyć również bakterie takie jak znajdujący się w żołądku Helicobacter pylori, który powoduje raka żołądka. Dzięki regularnemu stosowaniu czosnku jesteśmy stanie znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka okrężnicy i raka jelita grubego.
Swoimi właściwościami czosnek potrafi również zwalczać wolne rodniki, hamować powstawanie nowych, dzięki czemu proces starzenia się organizmu (w tym skóry) znacznie się opóźnia. Dostarczane są również liczne witaminy i minerały pozytywnie działające na wygląd skóry. Poprawia krążenie krwi, w wyniku czego nie powstają żylaki, a o pajęczakach na skórze nie ma mowy.