Czosnek – najlepszy antybiotyk na świecie!

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Od dziada pradziada przekazywany jest fakt, że czosnek jest najzdrowszym antybiotykiem na całym świecie. I nie dyskutowało się z tym, ponieważ wydawało się to za niemalże ,,świętość”. W poniższym artykule postaramy się dowieść, że tak faktycznie jest i wymienić podstawowe właściwości czosnku.

Czosnek – naturalny antybiotyk – jest niezastąpiony i od bardzo dawna wiedzie prym w świecie roślin leczniczych, gdyż m.in.: hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje oraz obniża ciśnienie krwi. Mimo swojego specyficznego smaku i zapachu należy mu przyznać, że jest niezwykły. Aby odczuć jego moc, wystarczy jeść zaledwie jeden ząbek dziennie. Zawiera on bowiem cały arsenał leków: flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel).

Jakie właściwości ma zbawienny czosnek?

  • Pomaga zwalczyć infekcję

Czosnek w swoim składzie zawiera wiele lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych, które skutecznie są w stanie pokonać infekcje wirusowe układu oddechowego. Menu okresu jesienno- zimowego powinno zawierać jak najwięcej czosnku, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę czy przeziębienie. Wówczas ciepłe mleko z czosnkiem obniża gorączkę, wzmacnia potliwość i rozgrzewa.

  • Chroni przed zawałami i udarami mózgu

Specyfik ma właściwości przeciwzakrzepowe (zmniejsza lepkość krwi). Powoduje również rozkurcz naczyń krwionośnych, co niweluje ryzyko wystąpienia zawału i udaru. Zmniejsza również zmiany w miażdżycy. Regularne jedzenie czosnku pomaga w uprawnieniu przepływu krwi.

  • Wspomaga trawienie

Świetnie wpływa na prace układu pokarmowego, w którym przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, praca jelit jest usprawniana, dzięki czemu zapobiega powstawaniu wzdęć. Wszystkie potrawy ciężkostrawne powinny być przyprawiane czosnkiem.

  • Niszczy pasożyty jelit

Swoim silnym działaniem bakteriobójczym czosnek zwalcza pasożyty układu pokarmowego m.in. owsiki, glisty i tasiemce. Jeśli podejrzewamy, że mamy któryś z pasożytów w swoim organizmie, powinniśmy codziennie rano (na czczo) wypijać nalewkę z czosnku moczonego w szklance wody przez całą noc, jeść surowe ząbki i wypijać zagotowane mleko z czosnkiem.

  • Obniża ciśnienie krwi

Czosnek nie tylko rozkurcza naczynia krwionośne, ale przede wszystkim hamuje enzym ACE odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Za sprawą systematycznego spożywania czosnku możemy znacząco obniżyć ciśnienie tętnicze (NAWET O 10%!), co zapobiega zawałom serca. Osoby, które przebyły już jeden zawał serca powinny jeść czosnek w jak największych ilościach i jak najczęściej.

  • Hamuje rozwój bakterii

Czosnek zawiera liczne olejki eteryczne, które w swoim składzie mają związki siarki będące antybiotykiem silniejszym niż penicylina. Hamują one rozwój najgroźniejszych bakterii takich jak: gronkowiec złocisty, paciorkowiec, pałeczek okrężnicy i otoczkowiec. Czosnek nie powoduje żadnych skutków ubocznych i nie niszczy flory bakteryjnej jak robią to specyfiki z aptek.

  • Działa antynowotworowo

Czosnek potrafi niszczyć również bakterie takie jak znajdujący się w żołądku Helicobacter pylori, który powoduje raka żołądka. Dzięki regularnemu stosowaniu czosnku jesteśmy stanie znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka okrężnicy i raka jelita grubego.

  •  Odmładza

Swoimi właściwościami czosnek potrafi również zwalczać wolne rodniki, hamować powstawanie nowych, dzięki czemu proces starzenia się organizmu (w tym skóry) znacznie się opóźnia. Dostarczane są również liczne witaminy i minerały pozytywnie działające na wygląd skóry. Poprawia krążenie krwi, w wyniku czego nie powstają żylaki, a o pajęczakach na skórze nie ma mowy.