
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Jako konsumenci chcemy wybierać jak najlepsze produkty do komponowania posiłków dla siebie oraz najbliższych. Świadomość ludzi o zdrowym odżywianiu rośnie, dlatego staramy się wybierać składniki naturalne wolne od niepotrzebnej chemii.
Są to substancje, mieszaniny lub żywe organizmy, które służą do ochrony przed organizmami szkodzącymi w prawidłowym rozwoju upraw.
Podobno stosowane w dzisiejszych czasach środki ochrony roślin należą do najlepiej przebadanych substancji chemicznych na świecie. Koszt wprowadzenia środków ochrony roślin na rynek UE to około 200 mln euro, a czas realizacji trwa mniej więcej 10 lat. Wszystko jest bardzo ściśle kontrolowane przez ekspertów.
W 50% badanych produktów nie wykrywa się żadnych śladów obecności środków ochrony roślin. W pozostałej części, wszystko mieści się w normach, które są tak ustalane, aby wielokrotne przekroczenie najwyższej dopuszczalnej ilości było dla nas nadal bezpieczne.
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie owoców oraz warzyw, czyli po prostu umycie pod bieżącą wodą lub obranie ze skórki konkretnego produktu. W skórce gromadzi się najwięcej azotanów. W ten sposób pozbywamy się wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. Zarówno związanych z chemią (pestycydów), brudem, jak i zarazkami. Niektórzy moczą warzywa i owoce w wodzie z sodą, podobno to dobry sposób na drobnoustroje.
Greentest to urządzenie, które bada zawartość azotanów w roślinie. Azotany świadczą o stosowaniu nawozów sztucznych. Należy wybrać w urządzeniu odpowiednią roślinę (do wyboru mamy ok. 60 opcji), którą będziemy testować, a następnie umieścić sondę w miąższu warzywa lub owocu i po 3 sekundach dostaniemy wynik. Ważne, aby za każdym razem przecierać sondę, aby wynik wyszedł poprawnie.
Cena urządzenia to ponad 600 zł.
Trudno jest wybrać idealne produkty, które będą w 100% wolne od chemii. Nawet wyhodowane we własnym ogrodzie, od lokalnego rolnika czy w hipermarkecie z etykietką „organiczne” owoce i warzywa mogą ją zawierać. Nie da się w dzisiejszych czasach wyzwolić całkowicie od chemii, dlatego nie dajmy się zwariować i podchodźmy do odżywiania z rozsądkiem, dystansem i luzem.
Na konie zbiór rad i informacji, o których warto pamiętać: