Mleko roślinne – czy wiesz jak je zrobić?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

W dzisiejszych czasach bardzo popularne są napoje roślinne, gdyż coraz więcej ludzi zmienia swój styl życia i przechodzi na weganizm. Niestety wybór w stacjonarnych sklepach i marketach jest bardzo ograniczony, dlatego sprawdź jak zrobić domowe mleko roślinne bez żadnych dodatków i zbędnych wypełniaczy.

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe idealnie sprawdza się do wypieków i śniadań, jest proste do wykonania i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2/3 szklanki ryżu (biały, brązowy lub basmati)
  • Szczypta soli
  • Łyżka cukru brązowego

Wypłucz dokładnie ryż, następnie zalej go wodą i gotuj przez około 2-2,5 godziny. Trzymaj na małym gazie, a następnie wystudź. Zmiksuj wszystkie pozostałe składniki i przelej do butelki. Takie mleko możesz trzymać przez 2 dni w lodówce.

Mleko z orzechów nerkowca

To mleko będzie idealne do przygotowania owsianki lub jaglanki, gdyż jest bardzo pożywne i kremowe. Można je podać także do kawy.

Składniki:

  • Szklanka orzechów nerkowca
  • 3 szklanki wody
  • Cukier do smaku

Zalej orzechy wodą i zostaw na noc. Następnego dnia zmiksuj je z cukrem. Na sito nałóż kilka warstw gazy i przelej do butelki. Resztki orzechów po odsączeniu mogą być użyte do lodów lub wegańskiego serka.

Mleko jaglane

Mleko jaglane stanowi doskonałą bazę do wszelkich zup, kaszek, wypieków i koktajli, a w dodatku jest bardzo zdrowe.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
  • Laska wanilii do smaku
  • Szczypta soli

Do blendera włóż wszystkie składniki i długo miksuj na najwyższych obrotach. Otrzymany napój przelej do butelki lub odsącz przez gazę, aby usunąć większe kawałki.

Mleko kokosowe

Na polskich półkach w sklepie nie znajdziemy mleka kokosowego, które spełniałoby nasze oczekiwania co do jakości, gdyż zazwyczaj są one z niezdrowymi dodatkami. Wiele z nich nie nadaje się do kawy ani do wypieków, dlatego polecamy zrobić je w domu, a wykonanie go jest bardzo proste i potrzebne są tylko dwa składniki

Składniki:

  • 200 gramów wiórków kokosowych
  • 1-1,5 l wody mineralnej

Wsyp wiórki do garnka i odstaw na noc. Następnego dnia podgrzej je do maksymalnej temperatury 60 stopni. Zmiksuj je w blenderze i odsącz.