
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
W dzisiejszych czasach bardzo popularne są napoje roślinne, gdyż coraz więcej ludzi zmienia swój styl życia i przechodzi na weganizm. Niestety wybór w stacjonarnych sklepach i marketach jest bardzo ograniczony, dlatego sprawdź jak zrobić domowe mleko roślinne bez żadnych dodatków i zbędnych wypełniaczy.
Mleko ryżowe idealnie sprawdza się do wypieków i śniadań, jest proste do wykonania i bardzo smaczne.
Składniki:
Wypłucz dokładnie ryż, następnie zalej go wodą i gotuj przez około 2-2,5 godziny. Trzymaj na małym gazie, a następnie wystudź. Zmiksuj wszystkie pozostałe składniki i przelej do butelki. Takie mleko możesz trzymać przez 2 dni w lodówce.
To mleko będzie idealne do przygotowania owsianki lub jaglanki, gdyż jest bardzo pożywne i kremowe. Można je podać także do kawy.
Składniki:
Zalej orzechy wodą i zostaw na noc. Następnego dnia zmiksuj je z cukrem. Na sito nałóż kilka warstw gazy i przelej do butelki. Resztki orzechów po odsączeniu mogą być użyte do lodów lub wegańskiego serka.
Mleko jaglane stanowi doskonałą bazę do wszelkich zup, kaszek, wypieków i koktajli, a w dodatku jest bardzo zdrowe.
Składniki:
Do blendera włóż wszystkie składniki i długo miksuj na najwyższych obrotach. Otrzymany napój przelej do butelki lub odsącz przez gazę, aby usunąć większe kawałki.
Na polskich półkach w sklepie nie znajdziemy mleka kokosowego, które spełniałoby nasze oczekiwania co do jakości, gdyż zazwyczaj są one z niezdrowymi dodatkami. Wiele z nich nie nadaje się do kawy ani do wypieków, dlatego polecamy zrobić je w domu, a wykonanie go jest bardzo proste i potrzebne są tylko dwa składniki
Składniki:
Wsyp wiórki do garnka i odstaw na noc. Następnego dnia podgrzej je do maksymalnej temperatury 60 stopni. Zmiksuj je w blenderze i odsącz.