Pyszne rozmaitości

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczna biżuteria: modna i na czasie należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Biała kiełbasa jest cenionym produktem w kuchni polskiej. Bardzo popularna była i jest w Wielkopolsce, gdzie ma tradycje sięgające XVII wieku. Receptury jej przyrządzania były powszechnie znane.

Biała kiełbasa po poznańsku

Składniki: 1 kg białej kiełbasy, 2 średnie cebule, 1 główka czosnku, tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie: Formę do zapiekania dobrze natłuścić. Ułożyć w niej dość ciasno kiełbasę. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ząbki czosnku obrać i pokroić. Białą kiełbasę nakłuć delikatnie wykałaczką, obłożyć cebulą i czosnkiem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawić formę z kiełbasą na około jedną godzinę. W trakcie pieczenia co pewien czas polewać kiełbasę tłuszcze z pieczenia. Podawać na gorąco z chrzanem i ciemnym pieczywem.

Polska biała kiełbasa przeznaczona jest do spożycia po krótkiej obróbki cieplnej poprzez gotowanie lub pieczenie. Jej biały kolor w surowej postaci jest naturalnym kolorem surowców, bowiem barwa mięsa jest różowa a tłuszczu biała.