
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Biała kiełbasa jest cenionym produktem w kuchni polskiej. Bardzo popularna była i jest w Wielkopolsce, gdzie ma tradycje sięgające XVII wieku. Receptury jej przyrządzania były powszechnie znane.
Składniki: 1 kg białej kiełbasy, 2 średnie cebule, 1 główka czosnku, tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie: Formę do zapiekania dobrze natłuścić. Ułożyć w niej dość ciasno kiełbasę. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ząbki czosnku obrać i pokroić. Białą kiełbasę nakłuć delikatnie wykałaczką, obłożyć cebulą i czosnkiem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawić formę z kiełbasą na około jedną godzinę. W trakcie pieczenia co pewien czas polewać kiełbasę tłuszcze z pieczenia. Podawać na gorąco z chrzanem i ciemnym pieczywem.
Polska biała kiełbasa przeznaczona jest do spożycia po krótkiej obróbki cieplnej poprzez gotowanie lub pieczenie. Jej biały kolor w surowej postaci jest naturalnym kolorem surowców, bowiem barwa mięsa jest różowa a tłuszczu biała.