
Ekologiczny tatuaż na żywności, czyli natural branding
Każda kobieta przynajmniej raz w swoim życiu stosowała jakąś dietę. Powodem może być zbliżające się lato, sylwester czy postanowienia noworoczne… Czy były to jednak diety mądrze skonstruowane dla przeciętnego Polaka? Poniżej przedstawiamy trzy najlepsze diety.
W rozsądnym stosowaniu diety najważniejszy jest fakt, czy ilość podstawowych składników pokarmowych (białka, tłuszcze, węglowodany) jest zgodna z normami żywienia. Istotna jest obecność podstawowych witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Dieta odchudzająca musi być efektywna, jest motywacją do działania. Utrata wagi nie może toczyć się za szybko (więcej niż 1-2 kg na tydzień) ale też nie może trwać za wolno (mniej niż 0,5 kg na tydzień). Ważne jest, aby dietę skonstruować tak, żeby zbędne kilogramy już nie powróciły (efekt jo-jo).
Z reguły produkty wpisane w jadłospis dietetyczny nie są drogie, a koszt stosowania zdrowej ,,kuracji” odchudzającej jest tani. Dieta lubi jak kobieta dopasowuje się do niej i wtedy jest najbardziej skuteczna. Najważniejsze jest podjęcie się wyzwania i konsekwentne realizowanie celu. Niektóre diety przyzwalają na delikatne ,,grzeszki”. Najważniejsze jest, aby dieta odchudzająca pozwalała na normalne życie.
Kuracja ta głównie opiera się na gęstości energetycznej w spożywanej żywności, czyli na tym ile kalorii znajduje się w gramie każdego produktu, a mianowicie:
W tej diecie ważne jest spożywanie produktów zawierających dużą ilość wody, czyli głównie warzyw i owoców, które są zdrowe i niskokaloryczne. Idealne ułożenie ich na talerzu i przygotowanie z nich smacznych potraw powoduje, że dania są smaczne, syte i obfite.
Dieta ta nie zalicza się do diet odchudzających, jednak według badań okazuje się, że masa ciała po jej stosowaniu radykalnie spada. Z założenia najważniejsze jest stosowanie produktów pochodzenia roślinnego, jednak od czasu do czasu pozwala na spożywanie pokarmów mięsnych. Etymologia nazwy tej diety jest niezwykle ciekawa: fleksi (elastyczny) + tariańska (wegeTARIAŃSKA). Osoby stosujące tą dietę – według przeprowadzonych badań – ważą średnio o 15% mniej niż „mięsożercy” i żyją prawie 4 lata dłużej.
To system żywieniowy skonstruowany tak, by przede wszystkim zapobiegał nadciśnieniu, a przy okazji powodował spadek masy ciała. Najważniejszym jej elementem jest rygorystyczne wyeliminowanie soli z jadłospisu. Badania pokazują, że grupa 144 dorosłych osób z nadwagą lub otyłością stosując tę dietę straciła średnio 8,5 kg w ciągu 4 miesięcy.
Zdecydowanie najważniejszą kwestią jest, by każdą z diet odchudzających stosować mądrze.